Za rekonstrukciju objekta Pritvorske jedinice 'Igman' potrebno 1,5 miliona KM

Fena
Za rekonstrukciju objekta Pritvorske jedinice 'Igman' potrebno 1,5 miliona KM
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
O realizaciji projekta Rekonstrukcije objekta Pritvorske jedinice “Igman” teme su o kojima su danas razgovarali premijer KS Elmedin Konaković i ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić s federalnim ministrom pravde Matom Jozićem.

Na inicijativu Mate Jozića je i organiziran ovaj sastanak, a sastanku je prisustovao i direktor Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo Amer Softić.

Kako je istaknuto na sastanku, rekonstrukcija objekta Pritvorske jedinice “Igman” izuzetno je značajan projekt, jer će se njegovom sanacijom dobiti kapacitet od 90 zatvorskih mjesta poluotvorenog tipa. 

"Za ovu namjenu neophodno je osigurati 1,5 miliona KM, kako bi se što prije krenulo u rekonstrukciju ovog objekta u skladu sa evropskim standardima" rekao je direktor Softić.

Po riječima premijera Konakovića i ministra Nenadića, Vlada KS će podržati rekonstrukciju ovog izuzetno značajnog objekta, jer povećanjem kapaciteta za smještaj osuđenika omogućit će se stvaranje boljih i sigurnijih uvjeta života za sve građane KS.

"Bez sigurnosti nema ni investicija, niti razvoja ekonomije, turizma i drugih privrednih grana, odnosno nema napretka u cjelokupnom društveno-ekonomskom razvoju"naglasio je premijer Konaković.

Ministar Nenadić tokom sastanka delegirao je više važnih tema iz oblasti pravde i uprave. Tom prilikom napomenuo je da plaćanje troškova braniocima po službenoj dužnosti predstavlja ozbiljan izazov za Vladu KS i da to pitanje značajno opterećuje njen budžet.

"S obzirom na nedostatak neophodnih propisa u ovoj oblasti, na sudovima se i dalje primjenjuje advokatska tarifa koju donosi Advokatska komora FBiH, te je potrebno ovo pitanje dobro analizirati i pripremiti odgovarajuća rješenja i propise" objasnio je ministar Nenadić.

Premijer Konaković i ministar Nenadić su se interesirali za donošenje zakona o notarima i o tužalaštvima u FBiH, te usklađivanje propisa sa presudama Ustavnog suda FBiH.

Bilo je riječi i o neadekvatnoj kaznenoj politici u Federaciji BiH, posebno u oblasti maloljetničkog prijestupništva koju je neophodno mijenjati. U vezi s ovim, ministar Jozić je najavio odgovarajuće reakcije ministarstva na čijem je čelu u narednom periodu.

Ministar Nenadić je naglasio dobru saradnju kantonalnih i federalnih ministarstava kada su u pitanju usklađivanja i pripreme za potpisivanje granskih kolektivnih ugovora. Kanton Sarajevo očekuje saglasnosti još dvije općine s ciljem skorog potpisivanja granskog kolektivnog ugovora za oblast državne službe, rečeno je na današnjem sastanku.

Istaknuto je da je važno pitanje od zajedničkog interesa upravo dobra organizacija i funkcioniranje državne službe. Federacija BiH i Kanton Sarajevo donijeli su nove zakone o državnoj službi i otpočeli aktivnosti na njihovoj implementaciji.

Ministar Nenadić zamolio je ministra Jozića za podršku Vlade FBiH u cilju odobravanja korištenja kapaciteta Agencije za državnu službu FBiH i Odbora državne službe za žalbe FBiH, kako se ne bi gomilala administracija, a posebno s ciljem efikasnije i ekonomičnije državne službe i očuvanja njenog jedinstva na području FBiH. Ministar Jozić dao je punu podršku ovoj inicijativi Kantona Sarajevo.

Najavljeno je da će se razgovori o ovim temama, kao i svim drugim pitanjima iz oblasti pravde i uprave u najskorije vrijeme nastaviti i konkretizirati, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije