Za neprimjereno ponašanje revizora u gradskom prijevozu kazna 100 KM

Radiosarajevo.ba
Za neprimjereno ponašanje revizora u gradskom prijevozu kazna 100 KM

Skupština Kantona Sarajevo danas je usvojila Zakon o obavezama i ovlaštenjima kontrolora operatera javnog prijevoza putnika u KS-u.

Razlog donošenja ovog zakona je da ni građani, a niti kontrolori nisu bili zadovoljni međusobnim odnosom, te se ovim zakonom reguliraju odnosi, prava i obaveze i kontrolora i putnika u javnom gradskom prijevozu.

"Obaveza kontrolora je da budu educirani, uniformirani, da se ponašaju u duhu ovog zakona, a obaveza putnika jeste da imaju putnu ispravu, kartu, jednokratnu, mjesečnu ili godišnju, ali da je validna", kazao je u izjavi za medije ministar saobraćaja KS-a Jusuf Bubica.

Pojasnio je da se ovim zakonom reguliraju određeni detalji, a prvi detalj jeste u vezi s tim šta se dešava s putnikom koji je zatečen, a da nema kartu.

Putnik u tom slučaju može prije svega da plati mandatnu kaznu na licu mjesta, a ta kazna iznosi 50 KM, a vrijednost tog novca ide u budžet KS-a.

U slučaju da putnik nema sredstva da plati mandatnu kaznu, on je dužan da predoči kontroloru lična dokumenta na osnovu kojih se piše kaznena prijava koja ide nadležnim organima na postupak i na izricanje adekvatne kaznene mjere, a u tom slučaju putnik plaća i sudske troškove i mandatnu kaznu.

"U slučaju da se kontrolori ponašaju neprimjereno, a posebno da ne postupa u maniru građana Sarajeva, na prijavu putnika i kontrolor snosi posljedice a kazna za takvo ponašanje je 100 KM. Putnici su obavezni prijaviti takvo ponašanje", rekao je ministar Bubica.

U slučaju da putnik niti ima kartu, niti želi predočiti lična dokumenta, kontrolor ima pravo pozvati pripadnike MUP-a KS-a te u tom slučaju policija preuzima obavezu da postupi po Zakonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije