Za izgradnju Memorijalnog centra na Žuči nema novca?

Radiosarajevo.ba
Za izgradnju Memorijalnog centra na Žuči nema novca?

Salko Hajdarević, član UO Udruženja 1. slavna - 111. viteška brigada, uputio je u ime svih pripadnika brigade, porodica šehida i poginulih boraca javni poziv nadležnim institucijama, a posebno Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Općini Novi Grad, da preduzmu mjere i aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje memorijalnog centra na Žuči.

Kako je kazao Hajdarević, primarni cilj jeste zakazati održavanje radno-konsultativnog sastanka, prihvatanje projekta, te odrediti stručnu komisiju koja će uraditi projektni zadatak, objaviti javni poziv za izradu idejnog projekta prostornog plana park šume Žuč i idejnog projekta memorijalnog centra na Žuči, a potom uraditi glavne projekte.

"Za realizaciju ovog primarnog zadatka, prema našoj procjeni, treba izdvojiti oko 60 hiljada KM. Ne prihvatamo izgovor da novca nema i da ga neće biti. Mi, živi sudionici, koji smo oslobađali i branili te prostore nemamo pravo više čekati da se taj projekat počne realizovati. Ako nadležni nisu u mogućnosti da to realizuju, onda neka nama daju ovlaštenje da mi kao pravni subjekt ili kao fondacija koja bi se osnovala s ciljem realizacije ovog projekta, preuzmemo dalje vođenje", istakao je Hajdarević, piše Oslobodjenje.ba. 

Međutim, u Fondu memorijala KS-a su naglasili da je najveći problem nedostatak novca, ali i mimoilaženja oko izgleda memorijalnog centra.

Dva viđenja 

"Osnovni problem je što svaki ministar koji dođe ima drugačije viđenje ovog kompleksa. Postoje dva viđenja kako da se uradi taj centar. Jedan je da se ide na izgradnju velikog kompleksa na 260 hektara, a drugi da to bude centralno spomen-obilježje i da se ono napravi na onom dijelu zemlje čiji je vlasnik Općina Novi Grad. Zato Koordinacija boračkih udruženja, predstavnici Općine Novi Grad, Ministarstva za boračka pitanja i Fonda memorijala trebaju sjesti i dogovoriti se kako treba uraditi ovaj centar, pojasnio je Nurudin Džiho, direktor Fonda memorijala.

Džiho je naveo da su u prethodnom periodu održani sastanci sa predstavnicima Općine Novi Grad, Zavoda za planiranje, Zavoda za izgradnju i Ministarstva za boračka pitanja, te da se došlo do faze kada bi se trebala formirati komisija koja bi napravila projektni zadatak.

"Treba se formirati komisija koja bi trebala uraditi projektni zadatak, da se raspiše javni konkurs za idejno rješenje i krene u izvedbeni projekat kako bi se vidjelo koliko treba novca za izgradnju spomen-obilježja. Međutim, sredstava nema ni za izradu svih ovih projekata, koji bi, prema našim procjenama, koštali 40 hiljada KM, zaključio je Džiho.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije