YIHR BH: Brzi kurs protiv govora mržnje

Radiosarajevo.ba
YIHR BH: Brzi kurs protiv govora mržnje

U cilju podizanja svijesti o  problemu i zbog educiranja, prije svega mladih osoba, o govoru mržnje, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR BH) danas je organizovala "Brzi kurs protiv govora mržnje" u Centru za kulturnu i medijsku dekontaminaciju. 

Na kurs se prijavilo više od 140 mladih ljudi iz oko 40 bh. gradova, a koji su demonstrirali visok stepen motiviranosti i entuzijazma da djeluju protiv govora mržnje u svojim sredinama, javlja Fena. 

Oni su imali priliku slušati predavanja 15 predavača, koji su na efikasan način, kroz interaktivne sesije, upoznali ih o ovom problemu. 

U okviru ovog brzog kursa YIHR BH je nastojo osvijestiti, senzibilirati i podučiti mlade ljude o efektivnim načinima djelovanja da bi oni u svom djelovanju i lokalnim zajednicama iz kojih dolaze mogli da utječu na stanje oko sebe. 

Generalni zaključak kursa jeste da postojeće organizacije koje se bave ljudskim pravima u BiH, kao i sami građani, imaju načelan stav u vezi sa govorom mržnje vezanim za konstitutivne narode i nacionalne manjine, te potrebu prevencije i kažnjavanja takvih slučajeva. 

Inicijativa mladih za ljudska prava nastavlja djelovanje u ovom pravcu i već će u januaru i februraru 2014. godine, zbog izuzetno velikog broja zainteresovanih i prijavljenih kandidata, ponoviti kurs o temi govora mržnje, saopćio je YIHR BH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije