Vrijedna donacija sarajevskim vatrogascima: Stižu dva specijalna vozila

2
Radiosarajevo.ba
Vrijedna donacija sarajevskim vatrogascima: Stižu dva specijalna vozila
Radiosarajevo.ba / WH International Services

U Beču je upriličena primopredaja dva vatrogasna vozila koja je sarajevskim vatrogascima uručio gradonačelnik Grada Beča Michael Ludwig. Ova vrijedna donacija dodatno će olakšati borbu protiv požara i povećati sigurnost svih građana.

Primopredaji su ispred Grada Beča prisustvovali i Peter Hanke, član bečke gradske vlade za finansije, ekonomiju, rad, međunarodne poslove i javna preduzeća, direktor vatrogasne službe Beča Mario Rauch, ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Siniša Bencun te predstavnici Međunarodnog ureda Grada Beča, dok je iz Sarajeva ispred Profesionalne vatrogasne jedinice prisustvovalo pet članova, među kojima Danis Memagić, komandir prve vatrogasne čete i Ernis Zuko, komandir odjeljenja u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Katonalne uprave civilne zaštite (KUCZ KS).

Vozila predstavljaju jednu u nizu donacija koje je Grad Beč proteklih godina predao sarajevskim vatrogascima. Prva vatrogasna vozila Sarajevu Grad Beč je poslao već 1997/98. godine. U posljednjih nekoliko godina, saradnja je postala intenzivnija, pa je od 2014. godine ukupno jedanaest vozila predato vatrogasnim jedinicama u Kantonu Sarajevo (profesionalnim i dobrovoljnim vatrogasnim društvima).

Dodik potpuno pobjesnio jer je Schmidt došao u Banju Luku: "Naredio sam policiji da ga izbaci"

Dodik potpuno pobjesnio jer je Schmidt došao u Banju Luku: "Naredio sam policiji da ga izbaci"

Posljednja takva donacija bila je u oktobru 2020. godine, kada su dva vatrogasna vozila za intervencije i jedna teleskopska platforma dopremljeni u Sarajevo. Sva ova vozila su u upotrebi. Ovaj put sarajevskim vatrogascima poklonjena su dva specijalna vatrogasna vozila opremljena za gašenje požara i intervencije u nesrećama kojima će se povećati efikasnost vatrogasne službe u Sarajevu i okolini. Oba vozila su prvobitno bila u upotrebi bečke Vatrogasne i službe za zaštitu od katastrofa.

Gradonačelnik Michael Ludwig ističe značaj ovog projekta: "Vatrogasci se širom svijeta izuzetno cijene. Stoga je važno osigurati im potrebnu opremu za njihov rad." Također, u kontekstu obuke, razmjena iskustava među vatrogascima je od velike važnosti. Član bečke gradske vlade Peter Hanke dodaje: "Svi smo svjesni opasnosti s kojima se vatrogasci suočavaju na terenu. Stoga želimo da ova vozila ne samo pruže sigurnost građanima, već i da olakšaju rad vatrogascima."

U večernjim satima došlo do požara u Sarajevu

U večernjim satima došlo do požara u Sarajevu

"Od izuzetne je važnosti jačanje kapaciteta i opremanje vatrogasnih službi. KUCZ KS kontinuirano osavremenjuje opremu i vozila, ali zbog specifičnosti posla svaka pomoć nam je dobro došla. Donirana vozila će uveliko pomoći pri realizaciji svih obaveza i zadataka koji se stavljaju pred sarajevske vatrogasce. Nadamo se da će se ova uspješna praksa nastaviti i u narednom periodu", kaže direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije