Polazno autobusko stajalište za Vogošću moglo bi biti na Trgu Austrije

H. A.
Polazno autobusko stajalište za Vogošću moglo bi biti na Trgu Austrije
Dugogodišnji problem polaznog autobuskog stajališta iz Sarajeva za Vogošću 1. juna mogao bi dobiti konačno rješenje.

Na nedavno održanom sastanku predstavnici Općine Vogošća i Centar, Ministarstva za saobraćaj KS-a, Direkcije za puteve KS-a, te predstavnika firmi koje obavljaju javnog gradski prijevoz, potvrdili su da je formirana radna grupa, koja će početkom narednog mjeseca dati zvanično rješenje. 

"Po pitanju izmještanja privremenog autobuskog stajališta u ulici Sutjeska, s obzirom na probleme koje imaju u Drugoj gimnaziji te stanovnici koji tu žive, Vogošća ne pravi probleme, ali insistira na tome da vozila javnog gradskog prijevoza s polaznim stajalištem prema Vogošći, budu blizu tramvajske pruge, jer samo tako ta konekcija ima smisla kad se krene ka bilo kojem odredištu u Sarajevu. Došlo se do ideje da to bude Trg Austrije“, kazao je načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

Za ministra za saobraćaj KS-a Muju Fišu, Trg Austrije je jedno od mogućih rješenja o čemu će se razgovarati s načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem.

Međutim, ministar je predložio i da polazno autobusko stajalište ostane u ulici Sutjeska, s tim da se na tom prostoru, kojeg ima dovoljno, uradi posebna traka samo za autobuse.

Podsjećamo, još polovinom februara načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić pokrenuo je inicijativu za rješavanje pitanja autobuskog stajališta u ulici Sutjeska.

Spomenuto stajalište, kao polazno za još nekoliko naselja pored Vogošće i Ilijaša, prebukirano i jedna saobraćajna traka je uglavnom zauzeta, što stvara velike saobraćajne gužve. Također, pitanje autobuskog stajališta u ulici Sutjeska, neophodno je što prije rješavati, jer se nalazi ispred ulaza u dvorište Druge gimnazije, što je prepreka i za slobodno kretanje velikog broja srednjoškolaca.

Zajednički stav svih predstavnika je da Vogošćani ne trebaju biti u podređenom položaju po pitanju konekcije sa Sarajevom vozilima javnog gradskog prijevoza, pa zasigurno će radna grupa zadužena za iznalaženje rješenja ponuditi i najbolje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije