Voda koju piju građani Kantona Sarajevo je zdravstveno ispravna

Radiosarajevo.ba
Voda koju piju građani Kantona Sarajevo je zdravstveno ispravna
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Voda koju piju građani Kantona Sarajevo je zdravstveno ispravna - utvrđeno je nakon analize uzoraka vode uzetih sa pet lokacija, saopšteno je iz Kantona Sarajevo.

Tvrde da nije bilo odstupanja vrijednosti parametara na prisustvo teških metala, što su pokazale analize laboratorijskih ispitivanja Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Ukazali su na to da je kantonalni inspektor za hranu proveo sveobuhvatni inspekcijski nadzor u preduzeću 'Vodovod i kanalizacija' gdje su uzeti uzorci vode za laboratorijsku analizu. Ispitani su na prisustvo bakra, olova, žive, arsena, hroma i kadmija.

Uzorci vode su uzeti sa pumpne stanice Bačevo, Bazen Mojmilo, sa područja općine Centar, iz BBI Centra i sa Bistričke česme u općini Stari Grad.

Također tvrde da u posljednje tri godine nisu utvrđena bilo kakva odstupanja, te da se ovi izjveštaji redovno dostavljaju Federalnom Ministarstvu zdravstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije