Vlada KS: Zašto ne možemo dati 31 milion KM zdravstvenim radnicima u štrajku

Radiosarajevo.ba
Vlada KS: Zašto ne možemo dati 31 milion KM zdravstvenim radnicima u štrajku
Foto: Facebook / Vlada KS

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo danas je započeo generalni štrajk u 7.30 sati do potpisivanja granskog kolektivnog ugovora i povećanja plaća.

Zdravstveni radnici u KS od danas u generalnom štrajku

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Edo Selimić potvrdio je da neće odustati od štrajka koji je počeo danas, te da će od srijede ili najkasnije četvrtka početi izlaziti pred njihove javne zdravstvene ustanove.

Medicinari u KS-u ne odustaju: Od srijede izlaze pred zdravstvene ustanove

"Štrajk će trajati do trenutka kada proradi svijest onih koji su zaduženi za kvalitetu zdravstva u KS-u. Nastavit ćemo sa borbom", poručio je.

Vlada Kantona Sarajevo odgovorila im zdravstvenim radnicima u štrajku zbog čega im ne može dati 31 milion KM navodeći kako, nakon što su u proteklom periodu povećane plaće radnicima u zdravstvu od 14 do 30 posto, fokus Vlade KS je na proširenju obima prava osiguranika i boljih uslova rada zdravstvenih ustanova.

Pročitajte zbog čega im ne mogu ispuniti uslove:

Vlada KS - undefined

Odgovor Vlade KS

Podsjećamo, na konferenciji za medije ministrica za zdravstvo u KS dr. Amela Sofić poručila je kako razumiju zahtjeve sindikata, uključujući i povećanje plaća od 30. posto koje su tražili, ali: "U ovom momentu usmjerili smo se prema pacijentu. Sindikat želi da se dodatna sredstva povećaju za 31 milion KM. Mi nismo u mogućnosti za narednu godinu da uspostavimo kompromisno rjesšnje. Desile su se povećanje plata, želimo unaprijediti kvalitetu uloga. Radimo vrijedno da unaprijedimo ljekarske usluge."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije