Vlada KS usvojila niz standarda koji bi trebali poboljšati visoko obrazovanje

Radiosarajevo.ba
Vlada KS usvojila niz standarda koji bi trebali poboljšati visoko obrazovanje
Foto: UNSA / U Sarajevu promovirano 54 doktora nauka

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Standarde i normative za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja.

Ovaj dokument sa pravnog aspekta donosi veći stepen pravne sigurnosti u pogledu ostvarivanja prava iz radnog odnosa. On precizira i razrađuje bitna pitanja i segmente iz Kolektivnog ugovora čime je onemogućena praksa različitog interpretiranja i razumijevanja pojedinih pitanja. Usvojeni Standardi i normativi, usaglašeni su sa Kolektivnim ugovorom za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu koji je Vlada potpisala 2018.godine, te su podržani i od Sindikata, tvrde iz Vlade Kantona Sarajevo.

Ovaj dokument izrađen je nakon provedene javne rasprave, a pripremila ga je Komisija od 11 članova od kojih je devet predstavnika univerzitetske zajednice, a dva su predstavnika Ministarstva obrazovanja.

Kako je navedeno u saopštenju, cilj ovog propisa jeste osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju. Standardi i normativi će se primjenjivati u postupku osnivanja visokoškolskih ustanova, osnivanju novih odsjeka i uvođenju novih studijskih programa.

Također, standardi se primjenjuju kao osnova za obračun i isplatu plata na Univerzitetu u Sarajevu.

Dokument propisuje kadrovske standarde, definira broj studenata na predavanjima i vježbama uz uvažavanje specifičnosti organizacionih jedinica. Također, preciziraju se zaduženja nastavnika i saradnika u okviru 40-satne radne sedmice , gdje je 20 sati predviđeno za nastavni proces, a 20 za naučno istraživački rad.

Uređeno je pitanje angažmana akademskog osoblja sa drugih visokoškolskih ustanova, te definisano pitanje ostvarivanja plate za zaposlenike sa nepunim radnim vremenom.

Primjena standarda i normativa, koji se nisu mijenjali još od 2005.godine, osigurat će harmonizaciju internih akata Univerziteta i koji trebaju biti usklađeni s ovim dokumentom.

Oni predstavljaju i nužan alat za uspostavu, jačanje i razvoj sistema u oblasti visokog obrazovanja, te su i važan integrativni faktor ovih procesa, objasnili su iz Vlade Kantona Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije