Vlada KS izdvojila tri miliona maraka za finansiranje vantjelesne oplodnje

Radiosarajevo.ba
Vlada KS izdvojila tri miliona maraka za finansiranje vantjelesne oplodnje

Od novembra ove godine u Kantonu Sarajevo refundirat će se troškovi za tri intrauterine inseminacije i pet vantjelesnih oplodnji, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Podsjetili su da Zavod za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo od 2017. godine refundira troškove medicinske potpomognute oplodnje i to prvi pokušaj do 4.000 maraka, a drugi do 2.000 maraka.

Ukazali su na to da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u julu 2018. godine donijela je Zakon o liječenju neplodnosti biološki potpomognutom oplodnjom kojim predviđa širi obim prava i to finansiranje tri pokušaja intrauterine inseminacije, i pet pokušaja vantjelesne oplodnje.

"Kako ni godinu dana nakon što je Zakon usvojen na nivou Federacije Bosne i Hercegovine nisu ispunjeni formalni uslovi za njegovu implementaciju, Vlada Kantona Sarajevo je odlučila da se ova prava finansiraju putem Zavoda za zdravstveno osiguranje kroz proširenje kantonalne odluke. Od 1. novembra kreće implementacija ove Odluke", saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić je kazala da je ova mjera dio pronatalitetne politike koju provodi Vlada.

"Bijela kuga je pogodila i našu zemlju i sve je manji broj novorođene djece a odlazak mladih ljudi, koji bi bili potencijalni roditelji, ne daje dobre prognoze za naš budući natalitet. Stoga su Ministarstvo zdravstva i Vlada Kantona Sarajevo odlučili da povećaju šanse brojnim parovima da postanu biološki roditelji", kazala je Sofić.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade Kantona Sarajevo, ovom odlukom Vlade izjednačavaju se sa pravima ove vrste koja se implementiraju u drugom bosanskohercegovačkom entitetu i zemljama regije. U 2019. godini Zavod za zdravstveno osiguranje je za ovu namjenu osigurao sredstva u iznosu od milion i 255.000 maraka, a u 2020. za ove usluge će biti izdvojeno tri miliona maraka, to jeste dodatnih 1,7 miliona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije