Vlada želi bivši logor "Kon-Tiki" pretvoriti u "Muzej stradanja građana BiH"

Radiosarajevo.ba
Vlada želi bivši logor "Kon-Tiki" pretvoriti u "Muzej stradanja građana BiH"
Pregovori u vezi s kupovinom objekta u Vogošći, u kojem je bio smješten nekadašnji logor "Kon-Tiki", a povodom njegovog preuređenja u spomen obilježje "Muzej stradanja građana BiH", počeli su danas u Sarajevu.

Ministri za boračka pitanja, te pravdu i upravu Kantona Sarajevo Muharem Fišo i Mario Nenadić, kantonalni pravobranitelj Kemal Karić, kao i predstavnici Zavoda za izgradnju KS-a, Fonda Memorijala i Općine Vogošća održali su u petak sastanak s vlasnicima ovog objekta u Vogošći.

Na sastanku detaljno su razmotrene sve zakonske procedure koje je neophodno provesti da bi se obavio postupak kupoprodaje objekta i zemljišta, a saglasnost na njih su dali i vlasnici. Ponuda o visini njihovog koštanja uskoro će biti dostavljena resornom ministarstvu.

Kako je naveo ministar Fišo, namjera je da se te nekretnine preurede u memorijalni centar koji bi budućim generacijama svjedočio o golgoti kroz koju su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu devedesetih godina prolazili Bošnjaci, Hrvati i drugi građani Vogošće, Sarajeva, Nahoreva, Ilijaša, Sokoca i Visokog.

Zaključkom Vlade KS-a, Ministarstvo za boračka pitanja zaduženo je da u saradnji s Ministarstvom pravde i uprave i navedenim institucijama definira sve aktivnosti u vezi s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa radi otkupa ovog objekta i pripadajućeg zemljišta, kao i da pokrene pregovore o utvrđivanju njihove cijene sa vlasnicima, saopćeno je iz press službe KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije