Vijećnici o kulturnom blagu - Bijeloj tabiji u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Vijećnici o kulturnom blagu - Bijeloj tabiji u Sarajevu

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva su po skraćenom postupku prihvatili izvještaj o realizaciji Programa manifestacije obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva u 2014. godini, javlja agencija Fena.

U nastavku sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva akademik Zlatko Ugljen, poznati arhitekt, informirao je vijećnike o projektu Bijela tabija. 

Ugljen je istaknuo karakteristike Bijele tabije, a jedna od njih je da su to temelji Grada Sarajeva, te ponudio izuzetno kreativno i blago rješenje, s velikom paletom funkcija i sadržaja, koji omogućavaju funkcioniranje kompleksa tokom čitave godine. 

Naglasio je distinkciju između starog i novog, postojećeg i projektiranog. 

Preporučuje se Gradskoj upravi da se zauzme za nastavak rada na projektnoj dokumentaciji i za iznalaženje mogućnosti za cjelovitu realizaciju. 

Bijela tabija u Sarajevu je Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH upisana na Privremenu listu nacionalnih spomenika, a 21. marta 2005. godine Komisija je donijela Odluku kojom se Graditeljska cjelina - Stari grad Vratnik u Sarajevu proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije