Oglasilo se Vijeće roditelja: Šta traže nakon nestanka dječaka iz vrtića?

Fena
Oglasilo se Vijeće roditelja: Šta traže nakon nestanka dječaka iz vrtića?
/ Vrtić "Kadifica"
Vijeće roditelja Javne ustanove ''Djeca Sarajeva'' traži utvrđivanje odgovornosti i poduzimanje mjera u povodu izlaska dječaka iz vrtića ''Kadifica''.

To vijeće održalo je vanrednu sjednicu na kojoj je donesen zaključak da od v. d. direktorice Jasmine Čongo traže da s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja o individualnoj odgovornosti, u roku od deset dana poduzme sve potrebne aktivnosti i donese odgovarajuće odluke o disciplinskim mjerama prema svim odgovornim osobama, da se ovakvi ili slični događaji ne bi ponavljali.

Naglasili su da svi nadležni moraju izvući pouku iz ovog slučaja i zajednički pristupiti sistemskom rješavanju problema nedostatka materijalnih i kadrovskih uvjeta za kvalitetan i nesmetan odgojno-obrazovni rad u svim vrtićima JU ''Djeca Sarajeva''.

U tom smislu, Vijeće roditelja preporučuje v.d. direktorici i Upravnom odboru JU ''Djeca Sarajeva'', općinama, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade, Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo da ulaganje u vrtiće posmatraju kao investiciju, te u skladu s tim traži da se izdvoje dodatna finansijska sredstva za obnovu vanjskih i unutrašnjih prostora u vrtićima, dvorištima, kupovinu i instaliranje dodatne opreme koja će osigurati viši stepen sigurnosti djece.

Od resornog ministarstva zahtijevaju da odmah, a najkasnije u roku od deset dana donese odluku o formiranju tročlane komisije koju će činiti po jedan predstavnik Ministarstva, JU ''Djeca Sarajeva'' i Vijeća roditelja, čiji će zadatak biti da u roku od 90 dana prikupi sve relevantne informacije o stepenu sigurnosti djece u vrtićima, izvrši obilazak svih objekata u kojima se vrši odgojno-obrazovni rad JU ''Djeca Sarajeva'' te utvrdi činjenično stanje i predloži mjere za otklanjanje nedostataka, saopćeno je iz Vijeća roditelja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije