Vibor Handžić: "Formiranje Fonda za nauku, inovacije i razvoj preduslov je za ubrzani napredak KS"

0
Radiosarajevo.ba
Vibor Handžić: "Formiranje Fonda za nauku, inovacije i razvoj preduslov je za ubrzani napredak KS"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Skupštine KS, 3. oktobar 2023.

Vibor Handžić, zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, podnio je inicijativu za formiranje Fonda za nauku, inovacije i razvoj.

Razloga za formiranje takvog fonda je više, a jedan od ključnih je rascjepkanost istraživačke zajednice na državnom, federalnom i kantonalnom nivou.

"Finansijski gledano, ne postoji centralizirani sistem finasiranja i sufinansiranja naučnoistraživačkih projekata od značaja za Kanton Sarajevo. Potrebno je povećati priliv sredstva kako iz budžeta, tako i iz međunarodnih fondova ali i privatnog poslovnog sektora. Fond bi omogućio centralizaciju budžetskih i vanbudžetskih prihoda", kaže Handžić i dodaje da se na jednu marku uloženu u nauku i istraživanja vrate četiri KM.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Trenutnim modelom izdvajanja iz budžeta za nauku, sredstva se moraju potrošiti unutar budžetske godine. Handžić kaže da je to limitirajuće te da bi osnivanjem Fonda taj problem bio riješen:

"Potrebno je izgraditi sistem koji će omogućiti dugotrajniju raspoložovisot sredstava kako bi istraživanja bila kvalitetnija, svrsishodnija i time bi se omogućio kontinuitet razvoja KS."

Kao posebnu vrijednost Fonda Handžić ističe: "Dodatna prednost formiranja Fonda ogleda se kroz mogućnost angažmana mladih istraživača, centralizirano povezivanje sa privredom, privrednim društvima, te međunarodna saradnja sa sličnim institucijama u cijelom svijetu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije