Važno upozorenje za građane iz Vodovoda o zaštiti vodomjera

1
Radiosarajevo.ba
Važno upozorenje za građane iz Vodovoda o zaštiti vodomjera
Foto: ViK / Ilustracija

Niske vremenske temperature i slaba zaštićenost vodomjernih mjesta, šahtova, u mnogim slučajevima prouzrokuju pojavu pucanja stakla vodomjera a često i oštećenje kompletnoga vodomjera. Usljed smrzavanja vode u dijelovima internih vodovodnih instalacija, koje nisu dovoljno zaštićene ili se na njima voda rijetko koristi, građani mogu ostati bez vode.

"Neophodno je, da se blagovremeno izvrši zaštita od mraza, tako što će se vodomjer i otkrivene cijevi obložiti odgovarajućim termo izolacijskim materijalom: stiropor, staklena vuna, stare deke i sl.

Sve vodovodne cijevi, koje se nalaze na otvorenom, potrebno je isprazniti, kao i ukoliko je moguće, zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije. U pravilu, voda se ledi u najplićim i nezaštićenim dijelovima instalacije, kao i negrijanim dijelovima zgrada. Ovaj trošak je puno manji od onog koji nastaje zbog puknuća cijevi, nakon što se voda zaledi", naveli su jučer iz KJKP Vodovod i kanalizacija, te dodali: 

"Stoga, upozoravamo građane i upravitelje zgrada, da blagovremeno poduzmu potrebne mjere zaštite, koje će evidentno uticati na to, da kućni budžeti ne budu dodatno opterećeni izdvajanjem za popravke instalacija i vodomjera. Interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi iza glavnog vodomjera a za njihovo održavanje su zaduženi korisnici vodovodne usluge, te ih savjetujemo, da još jednom provjere zaštitu svojih vodomjera i vodovodnih instalacija.

Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti sami riješiti problem odmrzavanja vode u cijevima, iza glavnog vodomjera, potrebno je da se obrate stručnim licima - vodoinstaleterskim firmama ili upraviteljima. Za sve dodatne informacije, građani se mogu obratiti Službi vodomjera i dezinfekcije vode KJKP ViK d.o.o. Sarajevo, na telefon 033 774 - 923."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije