Važna obavijest za građane Sarajeva: U ovim ulicama će biti izmjena režima saobraćaja

0
Radiosarajevo.ba
Važna obavijest za građane Sarajeva: U ovim ulicama će biti izmjena režima saobraćaja
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Gužva u saobraćaju

Izmjena režima saobraćaja sastoji se od: Obustave saobraćaja i parkiranja u srijedu 31. jula 2024. godine od 19 sati do 1. augusta 2024. godine do 1 sat na saobraćajnicama Avdage Šahinagića, Šeher Ćehajina čikma, Obala Isa bega Ishakovića (dionica od mosta Vijećnica do mosta Šeher Ćehajina ćuprija).

Regulaciju toka saobraćaja, na dijelu potpune obustave saobraćaja i raskrsnicama na kojima se saobraćaj usmjerava u alternativne prvace, vršit će pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo. Nakon utvrđenog vremenskog termina, odnosno stvaranja sigurnosnih uslova za odvijanje saobraćaja motornih vozila, pripadnici MUP-a će uspostaviti redovni režim saobraćanja.

Razlog privremene obustave saobraćaja je održavanje koncerta Amire Medunjanin na Centralnoj pozornici postavljenoj preko puta Vijećnice (Trg Prve brigade policije, ulica Avdage Šahinagića bb.).

Ove namirnice ne biste nikada trebali miješati: Namučit će vaš želudac

Ove namirnice ne biste nikada trebali miješati: Namučit će vaš želudac

Koncert se dešava u organizaciji Bosanskog kulturnog centra KS u okviru festivala Baščaršijske noći, a pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, Općine Stari Grad Sarajevo, Grada Sarajeva, Federalnog ministarstva okoliša i turizma i u partnerstvu sa Turističkom zajednicom KS/Visit Sarajevo.

Festival Baščaršijske noći ugostit će maestralnu Amiru Medunjanin koja će svojim nastupom 31. jula, u 21 sat na Centralnoj pozornici postavljenoj na upečatljivoj lokaciji preko puta Vijećnice, svečano zatvoriti program Baščaršijskih noći.

Obavještenje za građane: Nove izmjene režima saobraćaja u Sarajevu

Obavještenje za građane: Nove izmjene režima saobraćaja u Sarajevu

Amira Medunjanin po prvi put nastupa u sklopu manifestacije Baščaršijske noći sa svojim ansamblom koji čine: Mario Rašić - bas, Leopold Stašić - violina, Boško Jović - gitara i Arslan Trtak, gitara.

Jedna od najpoznatijih vokalnih intrepretatorki, čije je ime u novije doba postalo sinonim za sevdah i sevdalinku, publici će predstaviti tradicionalne sevdalinke, ali i autorske kompozicije iz svoje bogate muzičke palete. Od prvog studijskog albuma “Rosa” iz 2003. godine, Amira je objavila više od deset nosača zvuka i u prethodnih 20 godina dobila je mnoga priznanja širom svijeta za promociju kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Između ostalih, dobila je i nagradu Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu i najbolji world music album.

Amira je rođena u Sarajevu u vrijeme kada je popularnost tradicionalne muzike u bivšoj Jugoslaviji bila na vrhuncu, a sevdah je za nju imao posebno mjesto. Sevdalinke koje je naučila od svoje majke bile su najljepše pjesme. Njena fascinacija usmenom tradicijom Bosne i Hercegovine dovela ju je do toga da se posveti stvaranju jedinstvenog glasa unutar sevdalinke kako bi u potpunosti istražila njihov izražajni kapacitet. Muzički novinar i pisac Garth Cartwright nazvao ju je "bosanskom Billie Holiday", uspoređujući način na koji se Amira igra sa sevdahom i nalazi novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.

Ulaz na koncert je besplatan!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije