Utvrđen Nacrt zakona: Materijalna pomoć za osobe sa invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Utvrđen Nacrt zakona: Materijalna pomoć za osobe sa invaliditetom

Prema Zakonu o jedinstvenim načelima i okviru materijalne potpore osoba s invaliditetom, čiji je Nacrt utvrđen na današnjoj sjednici Vlade FBiH u Sarajevu, pravo na materijalnu potporu mogu ostvariti osabe s invaliditetom kod kojih je ocjenom medicinskog vještačenja zdravstvenog stanja utvrđen stupanj oštećenja organizma od 60 do 100 posto. 

Osobe s invaliditetom razvrstane su prema utvrđenom postotku oštećenja organizma u pet skupina, a mjesečni iznos novčane naknade za osobnu invalidninu određuje se u postotku od osnovice od 274 konvertibilne marke. 

Tako za prvu skupinu postotak iznosi 30 posto osnovice, za drugu 20, za treću deset, za četvrtu sedam i za petu pet posto od osnovice. 

Mjesečni iznos dodatka za njegu i pomoć druge osobe za prvu skupinu iznosi sto posto osnovice, a za drugu 50 posto. 

Ovo pravo ne može ostvariti osoba s invaliditetom smještena na cjelodnevni boravak u ustanovu socijalne zastite ukoliko troškovi smještaja, u cijelosti ili djelimično, padaju na teret općinskog, odnosno kantonalnog proračuna. 

Osoba s invaliditetom smještena u ustanovu socijalne zaštite može, uz ispunjenje svih ostalih uvjeta predviđenih Zakonom, ostvariti pravo na dodatak za njegu i pomoć ukoliko ona ili članovi obitelji u cijelosti snose troškove smještaja u ustanovu. 

Naknadu za ortopedski dodatak može ostvariti osoba kod koje je, sukladno ocjeni Instituta za medicinsko vještačenje, došlo do amputacije najmanje jednog ekstremiteta ili teškog oštećenja funkcije ekstremiteta, slijepa i osoba sa enukleacijom jednog oka, te osoba sa oštećenjem sluha koja koristi slušni aparat. 

Ortopedski dodatak određuje se u mjesečnom iznosu u visini od sedam posto od osnovice. Inače, osnovicu će jednom godišnje i sukladno stopi inflacije za prethodnu godinu, usuglašavati Vlada Federacije, i to najkasnije do 31. marta za tekuću godinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije