Usvojen set od sedam mjera za put ka ozdravljenju GRAS-a

Radiosarajevo.ba
Usvojen set od sedam mjera za put ka ozdravljenju GRAS-a

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici usvojili su set od sedam mjera koje bi trebale doprinijeti ozdravljenju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS. 

Usvojen je zaključak koji se odnosi na smanjenje plaća radnicima za deset posto, kao i umanjenje toplog obroka s 12 na osam KM dnevno. 

Usvojen je zaključak kojim se Uprava GRAS-a zadužuje da u roku od deset dana Ministarstvu saobraćaja dostavi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta te iskaže eventualni višak radnika i program zbrinjavanja. 

Dopredsjedavajući Skupštine KS-a Kemal Ademović kazao je da uz ovaj zaključak treba biti i to da se obavezuje Uprava da pripremi spisak svih uposlenika koji će u 2014. godini ispuniti uvjete za penzioniranje te da se zabrani daljnje zapošljavanje, što je prihvaćeno. 

Usvojen je i zaključak kojim je Vlada KS-a dužna uskladiti tarifni sistem u smislu povećanja subvencija, s tim da cijena osnovne pojedinačne i mjesečne karte ostaje ista. 

Vlada KS-a bi trebala i implementirati zaključak Skupštine KS-a iz 2011. godine po kojoj su svi budžetski korisnici obavezni da kupuju kupone za javni prijevoz

Vlada KS-a je zadužena da predložiti odluku Skupštini KS-a o obavezama i ovlaštenjima službenog osoblja operatera javnog prijevoza putnika te da sa Sindikatom preispita korekciju Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika i to u roku od 15 dana. 

Do 1. jula 2014. Vlada KS-a trebala bi osigurati finansijsku podršku za nabavku 13 rabljenih trolejbusa i 10 autobusa. 

Međutim, prije nego su se zastupnici izjasnili o ovim zaključcima, premijer KS-a Suad Zeljković je kazao da Vlada KS-a smatra da nisu osigurani mehanizmi nadzora radi provođenja mjera koji su predloženi ovim zaključcima da bi mjere bile implementirane. 

"Vlada KS-a u suštini prihvata predložene zaključke, ali smatra da po svakoj predloženoj mjeri moraju se precizirati parametri i mehanizmi nadzora nad implementacijom tih mjera", kazao je Zeljković. 

Bez obzira na ovakav stav Vlade zastupnici su zadužili Vladu da implementira ove mjere, a uz svaku je predložen i rok. Zaključci su usvojeni u paketu, jer samo kao takvi mogu doprinijeti ozdravljenju preduzeća, stav je zastupnika, ali i Uprave GRAS-a. 

Budući da je Vlada zadužena zaključcima Skupštine da implementira ove mjere, odustalo se o glasanju o preporuci zastupnika Naše stranke Predraga Kojovića, a koja se odnosila na pokretanje stečajnog postupka u preduzeću GRAS. 

Usvojen je i zaključak zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića koji se odnosi na to da se štampanje kupona i karata odvija u okviru ili pod kontrolom Ministarstva finansija KS-a. 

Također prihvaćen je i set zaključaka dopredsjedavajućeg Ademovića (SDA) koji se odnose na to da će svako protivpravno pribavljanje imovinske koristi na štetu preduzeća bez obzira na visinu smatrat će se težom povredom službenih dužnosti i to će biti osnova za raskid ugovora s radnikom. 

Također, kao povreda radne dužnosti smatrat će se i unošenje i konzumiranje alkoholnih pića u preduzeće i vozila te će ovo biti osnova za prestanak radnog odnosa. 

"Povredom radne dužnosti smatrat će se i namjerno oštećenje imovine u iznosu većem od 50 KM te će svaka nezakonita obustava rada smatrati težom povredom službene dužnosti", također su usvojeni zaključci Ademovića. 

Poslije usvajanja ovih zaključaka zastupnicima se obratio premijer Zeljković koji je kazao da je Skupština donijela "niz nezakonitih zaključaka i mjera koje Vlada KS-a ne može implementirati". 

Ademović je ovo demantirao te je ponovo iščitao zaključke za koje je potvrdio da su u skladu sa zakonom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije