Uspostavljanje pobratimskih veza između Općine Centar i grada Skoplja

Radiosarajevo.ba
Uspostavljanje pobratimskih veza između Općine Centar i grada Skoplja
Otpravnik poslova Ambasade Republike Makedonije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Krstevski danas je posjetio Općinu Centar, a povod posjete je uspostavljanje pobratimskih veza između Općine Centar Sarajevo i Grada Skoplja.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je kazao da je vrlo rado prihvatio inicijativu vijećnika Mire Lazovića i Nuke Grebovića da organiziraju ovakav susret.

"Imamo dosta razloga da uspostavimo ekonomske, kulturne i turističke razmjene sa Skopljem u Makedoniji. Tokom narednog perioda završit ćemo potrebne procedure kako bismo u planiranom roku potpisali sporazum o bratimljenju s pomenutim makedonskim gradom", kazao je Ajnadžić.

Dodao je kako misli da je jako važno da se na lokalnom nivou uspostavljaju regionalni odnosi, što može pomoći na globalnom i političkom nivou „da dođemo do bržeg i boljeg rješenja određenih problema“.

Krstevski je zahvalio na današnjem prijemu tokom svoje prve zvanične posjete Općini Centar.

"Naše dvije lokalne zajednice imaju mnogo toga za ponuditi u međusobnoj razmjeni. Iskustva Skoplja iz apliciranja za sredstva iz fondova Evropske unije mogu dobro doći Općini Centar, kao i iskustva ovog makedonskog grada oko zaštite okoliša. Ovo je nastavak naših napora da uspostavimo što više međusobnih odnosa između gradova i općina iz Bosne i Hercegovine i Makedonije", kazao je Krstevski.

Na prijemu je dogovoreno da se odredbe protokola o uspostavljanju pobratimskih odnosa Općine Centar i Skoplja usaglase u narednom periodu kako bi zvanično potpisivanje ovog dokumenta bilo organizirano 6. aprila naredne godine, na Dan Grada Sarajeva.

Načelnik Ajnadžić je pozvan da zajedno sa saradnicima posjeti Skoplje, što je okvirno dogovoreno za sredinu januara naredne godine.

Današnjem prijemu su prisustvovali i vijećnici Općinskog vijeća Centar Miro Lazović i Nuko Grebović, saopćeno je iz Općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije