U junu počinje izgradnja luksuznog hotela u centru Sarajeva

J. Ć.
U junu počinje izgradnja luksuznog hotela u centru Sarajeva
Radovi na izgradnji hotela na mjestu oronule zgrada koja je nekada bila vlasništvo poduzeća Feroelektro d.d. Sarajevo, a koja se nalazi u blizini sarajevske Katedrale, počet ć u junu ove godine.

Kako je za Radiosarajevo.ba kazao turski biznismen Fatih Kol, koji od 2006. godine živi u Sarajevu gdje je osnovao i svoju firmu, radovi bi trebali početi krajem šestog  mjeseca, tačnije kopovi za garažu, nakon čega počinje i gradnja ka „gore“.

Ideju o izgradnji hotela na mjestu nekadašnjeg stambeno-poslovnog objekta, koji je zapaljen i do temelja izgorio 1993. godine, za vrijeme rata u BiH i opsade Sarajeva, u djelo će provesti upravo turski biznismen.

Kako je ranije istaknuto bit će to ekskluzivan hotel, imat će garaže na četiri etaže, ali ne i 56 soba kako je najavljivano.

"Postoji mogućnost da će biti manje soba nego što je najavljeno kako bi sobe izgledale prema nekim višim standardima. Ono što je sigurno jeste da će to biti butik - dizajnerski hotel. Radi se na tome da to bude luksuzni spa, ali to zavisi upravo od toga hoće li biti prostorno prihvatljivo", istaknuo je Kol.

Prema njegovim riječima, hotel će zadržati vanjski autentični izgled s obzirom na to da se zgrada nalazi u zaštićenoj staroj jezgri Sarajeva, dok će unutrašnjost biti uređena u moderan hotelski enterijer.

"Ta zgrada će morati izgledati identično kako je izgledala i spolja, a naravno, što se unutrašnjosti tiče, angažirane su firme koje hoće da naprave jedan 'smart' hotel koji štedi električnu energiju kao što čine ostali hoteli u gradu", otkriva nam Kol.

Ono što će ga činiti posebnim jeste namještaj koji će se praviti prema nacrtu specijalno za hotel.

"Dakle, neće se kupovati gotov namještaj, koristit će se što više prirodni materijal – prirodno drvo, kamen, što je blisko našem području“, rekao je Kol, istaknuvši da će hotel zasigurno biti nešto novo i nešto drukčije.

Ovaj devastirani objekt pored Katedrale u Sarajevu godinama je čekao na rušenje, a za dva mjeseca ovdje će početi izgradnja hotela koji će imati pet spratova iznad i još četiri podzemna, a bit će zaposleno oko 60 ljudi. Prema Kolovim riječima, još uvijek se razmatraju ponude različitih firmi i vrijednost ove investicije bi trebala iznositi između pet i šest miliona eura.

Projektu izgradnje hotela finansijski doprinos dat će i Ziraat Bank Bosna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije