USK: Doprinose za PIO porodiljama ubuduće će plaćati poslodavac

Radiosarajevo.ba
USK: Doprinose za PIO porodiljama ubuduće će plaćati poslodavac

Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) danas je na sjednici u Bihaću, usvojila je izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica s djecom.

Time obavezu uplaćivanja doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) zaposlenim ženama za vrijeme porodiljskog odsustva od danas imaju poslodavci.

Ovdje se, nažalost, ne radi o izmjenama, kojima će se poboljšati status porodilja, već onemogućiti dalje nagomilavanje obaveza Kantona prema njima za uplatu doprinosa za PIO.

Po nalazu Porezne uprave, urađenom u cazinskom poduzeću "Loversan", u kojem su porodilje naknade ostvarivale putem općinskog Centra za socijalni rad, utvrđeno je da im nije uplaćivan doprinos za PIO. 

Slučaj je završio na sudu, a otvorene su kontrole i u drugim općinskim centrima za socijalni rad. 

O kojem broju porodilja s neuplaćenim doprinosima za PIO se radi, još se ne zna, a radi se o periodu od zadnjih deset godina. Ukoliko sud ocijeni da su ove uplate bile obaveza USK-a, uskoro se može očekivati novi udar na kantonalni budžet u višemilionskom iznosu.

U Ministarstvu zdravstva i socijalne politike USK-a, koje je iniciralo izmjenu ovog zakona, kažu da je obaveza Kantona isplata naknada i uplaćivanje doprinosa za zdravstveno osiguranje porodiljama.

Upravo zbog toga, kako je rečeno, što zakonom nije bilo precizirano ko je u obavezi uplaćivati doprinose za PIO, pristupilo se izmjenama zakona.

Prihvaćen je i program rada Kantonalnog fonda za stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje boračkih populacija, prognanih i socijalno-ugroženih osoba za ovu godinu.

Zaključkom je naloženo Fondu da krene s isplatom ovogodišnjih kredita za stambeno zbrinjavanje pod povoljnim uvjetima kandidatima, koji su prošli proceduru i odabrani su na javnom pozivu. 

Uz to, Fond bi trebao iznaći sredstva od 250.000 KM za dovršetak boračke zgrade na Ozimicama I u Bihaću, koja je Vlada USK-a planirala prošle godine za te namjene, ali do danas nisu realizirana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije