Upozorenje zbog nezdravog zraka još na snazi: U ovom naselju je danas najgora situacija

1
Radiosarajevo.ba
Upozorenje zbog nezdravog zraka još na snazi: U ovom naselju je danas najgora situacija
Foto: S. P./Radiosarajevo.ba / Smog u Sarajevu

Koncentracije zagađujućih PM10 materija na većini mjernih mjesta u Kantonu i danas prelaze granične vrijednosti za epizodu Upozorenje.

Najviše vrijednosti ovog polutanta, prema mjerenjima u 14:00 sati, zabilježene su u Ilijašu i iznose 147 mikrograma po metru kubnom čestica. Na mjernoj stanici Bjelave vrijednosti PM10 iznose 125 mikrograma po metru kubnom, te na Otoci 123 i u Vogošći 94 mikrograma po metru kubnom čestica.

Vremenske prilike nisu stabilne, ali sporo teče čišćenje kotlinskih dijelova Kantona.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Koncentracije zagađujućih materija se tokom dana mijenjaju različito u pojedinim područjima, zbog njihovih geografskih specifičnosti, ali i različitih lokalnih izvora zagađenja.

Prema večernjim satima, ponovo se očekuje temperaturna inverzija, uz slab vjetar, usljed čega će doći do povećanja rasta čvrstih čestica.

[twitter]https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokalne-teme/proglaseno-upozorenje-u-kantonu-sarajevo-ovo-su-mjere-za-gradane-procitajte-sta-je-zabranjeno/524487[/twitter]

I dalje važe zdrvastvene preporuke da se izbjegava boravak na otvorenom, pogotovo u ranim jutarnjim i večernjim satima, posebno za osobe s hroničnim plućnim  i srčanim oboljenjima, stariju populaciju, trudnice i mlađu djecu.

Podsjećamo, u Kantonu Sarajevo na snazi je epizoda Upozorenje, uz primjenu interventnih mjera. Mjere su dostupne OVDJE

Kvalitet zraka se kontinuirano prati, te podaci objavljuju OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije