Opasno se kupati u Željeznici, Bosni i Miljacki, prepune su virusa

Radiosarajevo.ba
Opasno se kupati u Željeznici, Bosni i Miljacki, prepune su virusa
Rijeke Željeznica, Bosna i Miljacka zagađene su i predstavljaju opasnost po zdravlje kupača, upozorili su iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Ispitivanja riječnih vodotoka obavljena su u junu, nakon čega je izdato upozorenje građanima da ove rijeke ne koriste za kupanje, jer su vodotoci zagađeni. Ističe se kako ni najuži centar grada nema kompletno odvođenje otpadnih voda u kolektor, a također zagađenje potiče i od sanitarnih otpadnih voda, smeća i nepostojanja kanalizacione mreže u prigradskim naseljima.

"Analizama je konstatirano svježe i starije fekalno zagađenje, a uglavnom se pokazuje veliki broj koliformnih bakterija identificiranih kao Escherichia coli i Enterococcus spp, što ukazuje da vodotoci nisu odgovarajućeg kvaliteta. Također, konstatirana je i prisutna mutnoća rijeka", stoji u informaciji Zavoda za javno zdravstvo KS-a.

Opći zaključak je da su rijeke zagađene i predstavljaju higijensko-epidemiološku opasnost po zdravlje kupača, a najčešće bolesti od kojih osobe izložene ovakvoj vodi mogu oboljeti su gastroenteritisi, hepatitis, konjunktivitisi, te brojne druge virusne i parazitarne bolesti.

Organi koje zahvataju ove bolesti su digestivni trakt, urogentialni trakt, koža, oči, uši i nos, a simptomi mogu biti temperatura, povraćanje, proliv, peckanje i bol pri mokrenju, crvenilo i iritacija očiju, te promjene na koži.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije