Uoči protesta: Porodica Have Dovadžije želi dostojanstveno okupljanje

Radiosarajevo.ba
Uoči protesta: Porodica Have Dovadžije želi dostojanstveno okupljanje

U Nedžarićima na mjestu tragične pogibije mlade supruge i majke dvoje djece Have Dovadžija sutra će u 12 sati bit će održani protesti, a to okupljanje građana najavljeno je sarajevskoj policiji.

Ovu informaciju za Oslobođenje je potvrdio i Mirza Selimbegović, prijatelj Amara Dovadžije, supruga nastradale Have. Organizatori ovog protesta, porodica i prijatelji stradale, uz podršku udruženja građana Svitanje Sarajevo, koje djeluje u okviru AKOS-a, mole da im se pridruži što veći broj građana, ali istovremeno i apeluju na demonstrante da ne remete javni red i mir, te poštuju zakon. 

"Svaki gest koji se napravi, a koji ne dolikuje povodu zbog kojeg se pravi okupljanje, samo će umanjiti efekte koji se žele postići i staviti mrlju na poruke koje se žele poslati. Organizatori će zajedno sa policijom odstraniti svakoga ko pokuša na bilo koji način narušiti dostojanstvo skupa", kaže Selimbegović. 

Kako ističu, mjesto prvog protestnog okupljanja je na mjestu nesreće i na dan grada Sarajeva, a sljedeća okupljanja, o kojim će javnost biti naknadno obaviještena, bit će organizovana ispred nadležnih institucija i na njih će se vršiti pritisak da rade posao za koji su plaćeni, te da vrate povjerenje građana.

Porodica i prijatelji pozivaju građane Sarajeva i cijele BiH, kao i sve nevladine organizacije da im se pridruže s ciljem vršenja pritiska na nadležne, koji trebaju da izmjene postojeće i donesu nove zakone koji će osigurati sigurnost građana i brže sankcionisanje prestupnika. 

Odluka o organiziranju protesta uslijedila je nakon što je Semir Rastoder (25), koji je u utorak naveče u sarajevskom naselju Nedžarići usmrtio pješakinju Havu, pušten na slobodu.

Rastoder je, o čemu je već pisano, velikom brzinom prošao kroz crveno svjetlo te udario Havu na pješačkom prelazu. Od siline udara nesretna žena je odbačena nekoliko metara dalje, na autobusko stajalište, a ekipa Zavoda za hitnu pomoć Kantona Sarajevo je, nažalost, samo mogla konstatovati smrt. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije