Univerzitet u Tuzli podržao studente: 'BiH treba Erasmus+'

Radiosarajevo.ba
Univerzitet u Tuzli podržao studente: 'BiH treba Erasmus+'

Univerzitet u Tuzli se zalaže za puno učešće Bosne i Hercegovine u programu Evropske unije Erasmus+ te u potpunosti podržava opravdane zahtjeve bh. studenata iznesene na javnim okupljanjima održanim u subotu u univerzitetskim centrima u BiH, piše Fena.

Studentski protesti u Sarajevu završeni, razočarenje slabim odzivom

Bh. studenti na nogama: I Tuzla u borbi za Erasmus+

Studenti poručili: Ovo je samo početak!

Također, ovaj univerzitet pozdravlja odluku Vlade Republike Srpske o davanju saglasnosti na djelimično učešće, te poziva sve nadležne državne, entitetske i kantonalne organe vlasti da se iznađe mogućnost za potpuno učestvovanje BiH u ovom najvećem obrazovnom programu.

“Visoko obrazovanje je relevantno jedino ako je međunarodno, pa je internacionalizacija univerziteta od suštinskog značaja za razvoj visokog obrazovanja, te njegove domaće i međunarodne prepoznatljivosti. Budući da su sredstva iz domaćih izvora za internacionalizaciju, mobilnost studenata i nastavnika, te dostizanje cilja europske dimenzije visokog obrazovanja izuzetno ograničena, sredstva Europske unije postala su praktički jedini izvor internacionalizacije visokog obrazovanja” navodi se u saopćenju Univerziteta u Tuzli.

Birokratskim onemogućavanjem pristupa tim sredstvima, dodaje se, bosanskohercegovački univerziteti, njihovi studenti, nastavnici, ali i cijelo društvo bi trpili značajne štete.

Dosadašnje iskustvo od 17 godina, koliko javni univerziteti iz BiH intenzivno učestvuju u EU projektima stvorilo je mogućnost za pristup relevantnim europskim praksama, pristup informacijama o bolonjskom procesu, te napredak u provedbi reformi.

U donošenje odluke treba uključiti i univerzitete

Univerzitet u Tuzli smatra da se ovako značajne i dugoročne odluke, poput odluke o učešću u sedmogodišnjem programu koji sudionicima visokog obrazovanja nudi bespovratna sredstva u milionskim iznosima, ne mogu donositi bez javnih konsultacija s onima na koje takve odluke imaju posljedice.

“Ne sporeći nadležnosti organa vlasti na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou da u ime Bosne i Hercegovine pregovaraju s Europskom unijom o okviru učešća u svakome od programa, smatramo da se prilikom takvih razgovora i donošenja odluka trebaju konsultirati univerziteti, studentske i druge organizacije, kako bi se donijele najbolje odluke u istinskom interesu studenata, nastavnika, visokoškolskih ustanova i građana” smatraju na Univerzitetu u Tuzli.

Zbog toga još jednom pozivaju sve nadležne organe da preispitaju odluku da se za sada učestvuje samo djelimično, jer bi potpuno učešće istinski doprinijelo povećanju kvaliteta visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije