Uklonjen grafit "Dvorana Goran Čengić" koji je osvanuo na Grbavici

Radiosarajevo.ba
Uklonjen grafit "Dvorana Goran Čengić" koji je osvanuo na Grbavici
Na objektu sportske dvorane Grbavica u općini Novo Sarajevo jutros je osvanuo grafit "Dvorana Goran Čengić", a prema informacijama koju smo dobili ovaj grafit je uklonjen u popodnevnim satima.

Podsjećamo, odlukom većine u Općinskom vijeću Novo Sarajevo dvorana na Grbavici nosit će ime Novo Sarajevo, umjesto predloženog imena Goran Čengić.

Očigledno, nezadovoljni ovom odlukom, stanovnici općine Novo Sarajevo odlučili su iznijeti svoj stav po ovome pitanju pa je jutros na ovoj dvorani ispisan grafit: "Dvorana Gorana Čengića".

Podsjećamo, sa 17 glasova za, 12 glasova protiv i jednim suzdržanim, članovi Općinskog vijeća donijeli su odluku da se dvorana zove "Novo Sarajevo".

Odluci o ovakvom imenovanju novoizgrađene dvorane na Grbavici usprotivili su se Naše stranke, SDP-a BiH, Građanskog saveza BiH i Demokratske fronte koji su željeli da se dvorana zove "Goran Čengić". 

Tokom javne rasprave predloženo je nekoliko mogućih naziva za ovu dvoranu poput: Novo Sarajevo, Goran Čengić, Vinko Šamarlić, Zamo Dučić i Grbavica, ali je Komisija za odnose s mjesnim zajednicama istakla kako cijeni sprovedenu Javnu raspravu i prijedloge koji su dati, te da je na osnovu utvrdila prijedlog odluke da se novoizgrađenoj sportskoj dvorani da naziv Sportska dvorana "Novo Sarajevo".

Prijedlog o imenovanju dvorane po Goranu Čengiću postoji još od 2008. godine na Općinskom vijeću ove Općine koji je tada podržao i aktuelni načelnik Nedžad Koldžo.

Ime Gorana Čengića je predloženo još 2008. godine na Općinskom vijeću Novo Sarajevo, a pomenutu inicijativu podržao je načelnik Nedžad Koldžo.

Podsjećamo, Čengić je stradao na Grbavici 14. juna 1992. godine kada je pokušao spasiti komšiju doktora Husniju Ćerimagića. Obojicu je potom na Trebević odveo i ubio osuđeni ratni zločinac Veselin Vlahović Batko, poznat i kao "monstrum s Grbavice".

U bivšoj Jugoslaviji bio je poznat kao vrsni rukometaš koji je pored nastupa za reprezentaciju SFRJ igrao za Crvenu zvezdu, Bosnu...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije