Uklanja se žljezdasti pajasen u Zaštićenom pejzažu Bentbaša

1
Radiosarajevo.ba
Uklanja se žljezdasti pajasen u Zaštićenom pejzažu Bentbaša
Foto: Vlada KS / Akcija uklanjanja žljezdastog pajasena

Na području Zaštićenog pejzaža Bentbaša, duž Aleje ambasadora, počelo je uklanjanje Ailanthus altissima - žljezdastog pajasena.

Radi se o veoma invazivnoj vrsti koja je u cijelom svijetu prepoznata kao jedna od najvećih prijetnji biodiverzitetu.

"Ovo je prvi i najobimniji projekt u Bosni i Hercegovini u borbi protiv ove invazivne vrste, a provodi se na osnovu Sporazuma o realizaciji aktivnosti iz važećih planova upravljanja zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo, koji su potpisali ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović i direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS Asad Jelešković.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Nove informacije: Bazen na Dobrinji se puni vodom

Nove informacije: Bazen na Dobrinji se puni vodom

Žljezdasti pajasen je vrsta koja je raširena na području spomenutog zaštićenog pejzaža, a radi se o brzorastućoj biljci, što pogoduje njenoj invazivnosti.

Uklanjanje se vrši shodno biologiji vrste, te uz sve mjere zaštite propisane u Planu upravljanja područjem, kao i u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, odvija se mehanički prema metodologiji i primjerima pozitivne prakse iz drugih zaštićenih područja u regionu.

Očekivani rezultati ovog pilot-projekta su oslobađanje prostora od ove i drugih invazivnih vrsta, što će osigurati normalni razvoj zasađenih lipa u Aleji ambasadora, te sticanje iskustva i znanja u borbi protiv invazivnih vrsta, a što će omogućiti nastavak ovih aktivnosti u narednom periodu.

Akcija uklanjanja žljezdastog pajasena
Foto: Vlada KS: Akcija uklanjanja žljezdastog pajasena

Prostor Bentbaše je najmlađe zaštićeno područje pa se na ovaj način doprinosi zaštiti diverziteta biljaka i životinja, podiže nivo svijesti važnosti očuvanja prirode, a što u konačnici ima za cilj održivo upravljanje"; navodi se u saopćenju Vlade KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije