Udruženje Zlatna značka: Najbolji studenti su marginalizirana i ugrožena grupa

Radiosarajevo.ba
Udruženje Zlatna značka: Najbolji studenti su marginalizirana i ugrožena grupa

Udruženje dobitnika Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu apeluju javnost da se u Prijedlogu budžeta Kantona Sarajevo za 2014. ne spominju dva veoma bitna projekta, a to su Sufinansiranje doktorskog studija najboljim studentima Univerziteta i projekt zapošljavanja nagrađivanih studenata Zlatnom značkom na godinu dana.

Iz Udruženja podsjećaju da su u prošloj godini Zlatni i najbolji studenti Univerziteta u Sarajevu dobili prvi put priliku da pokažu svoja znanja, vještine i sposobnosti, kao i da nastave daljnje studiranje na trećem ciklusu studija (PhD) kroz novi sistemski pristup nadležnih institucija.

''Međutim, njihovu briljantnost i efikasnost u obavljanju poslova na kojima su angažirani će nadjačati činjenica da njihovi ugovori ističu u predviđenom roku od jedne godine, te da trenutno ne postoji način da nastave svoj angažman, jer nema sredstava za njihovo zadržavanje bar na još jednu godinu'', navodi se u saopćenju.

Također dodaju da vrijedno pohađanje predavanja i seminara na trećem ciklusu i polaganje ispita, za čije su finansiranje odvojena sredstva u 2013. godini, neće osigurati studentima završetak ovog studija, jer neće biti u stanju da ga plaćaju svojim sredstvima.

''Svjesni činjenice da Prijedlogom budžeta nije predviđena niti jedna marka za bilo koji od ova dva projekta, mi kao Udruženje prisiljeni smo reagovati zbog situacije u koju su dovedeni naši najbolji studenti UNSA, a kojima su ova dva projekta bila jedino svjetlo u tami sadašnje društvene zbilje. Iz navedenih primjera proizlazi zaključak da su najbolji studenti Univerziteta zapravo marginalizirana, ugrožena i prezrena skupina ljudi, što je svojevrstan paradoks ako se ima u vidu da su upravo ovi ljudi najveći društveni potencijal koji akademsku zajednicu i ovo društvo mogu izvući iz krize, saopćeno je iz Udruženja dobitnika Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu'', ističe se u apelu Udruženja Zlatna značka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije