U toku radovi na izgradnji spomen-obilježja „Lasta“

1
Radiosarajevo.ba
U toku radovi na izgradnji spomen-obilježja „Lasta“
Općina Centar / Radovi u toku

Uprkos nepovoljnim vremenskih uslovima i niskim temperaturama radnici građevinske firme „Sela“ ulažu sve napore da radovi na izgradnji spomen-obilježja „Lasta“ bude završen u planiranim rokovima.

Radovi koji su započeli početkom decembra prošle godine finansira Općina Centar iz čijeg je budžeta za ovu namjenu izdvojen iznos od gotovo 153.700 KM.

"U dosadašnjem toku radova na izgradnji ovog spomen-obilježja okončani su zemljani i betonski radovi, i u toku su kamenorezački radovi sa ugradnjom. Do sada je isporučen dio potrebnog kamena dok ostatak očekujemo narednih desetak dana. Prema projektnoj dokumentaciji radnici firme „Sela“ sada oblažu kamenom tribine, odnosno ogradne zidove spomenika. Kada predstavnici Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“, koji su inicijatori izgradnje spomen-obilježja, dostave ovjereni spisak sa imenima poginulih pripadnika ovog odreda, odmah ćemo spisak sa imenima proslijediti kamenorescu na graviranje. Instalacije za struju su već ugrađene, a priključak na javnu mrežu će biti izveden nakon postavljanja kamena", objasnila je Selma Islambegović, stručni savjetnik za planiranje, koja u ime Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar vodi projekat izgradnje spomen-obilježja „Lasta“.

Veliku pomoć Općini Centar kod provođenja procedure za početak radova na izgradnji spomen-obilježja je dao i Univerzitet u Sarajevu u čije ime je rektor prof.dr. Rifat Škrijelj potpisao notarski obrađen ugovor o osnivanju prava građenja spomen-obilježja „Lasta“.

Ovim ugovorom je Univerzitet u Sarajevu, kao vlasnik parcele, prenio na Općinu Centar pravo gradnje nad 113 metara kvadratnih spomen-obilježja na pomenutoj lokaciji, čime su okončane sve procedure potrebne za početak gradnje pomenutog spomenika.

Također je Općinsko vijeće Centar dalo saglasnost na inicijativu Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ za imenovanje „Spomen parka Odred Lasta“ na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, a Skupština Kantona Sarajevo je prihvatila predloženu odluku. 

Udruženje veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“, koje baštini tradiciju Odreda, dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Plakete Općine Centar Sarajevo i Povelje Grada Mostara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije