U Kantonu Sarajevo uskoro povećanje plata radnicima u obrazovanju: Evo za koliko

3
Radiosarajevo.ba
U Kantonu Sarajevo uskoro povećanje plata radnicima u obrazovanju: Evo za koliko
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Naida Hota Muminović

U okviru pregovaračkog procesa oko Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo želi jasno naglasiti svoju kao i opredijeljenost Vlade Kantona Sarajevo na podizanju standarda radnika u obrazovanju na svim nivoima, što je jasno i demonstrirano u proteklih tri godine. 

"Stekli su se svi uslovi za povećanje plata radnicima u predškolskom i osnovnom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo kao i direktorima tih ustanova. Predloženo povećanje za radnike od 5% je prihvatljivo i smatramo ga u cijelosti potrebnim i opravdanim, uz već dogovoreno uvećanje osnovice za obračun plate sa 330 KM na 385 KM, što predstavlja uvećanje osnovice za obračun plate od 16,67 %.

Također opravdanim smatramo veće povećanje za osobe koje vode te ustanove i snose odgovornost za njihov rad i funkcionisanje. Bitno je napomenuti da većina radnika po Kolektivnom ugovoru ima pravo na dodatke na platu za otežane uslove rada čiji konačni koeficijent nerijetko prelazi koeficijent plate za direktora.

Protestna šetnja u Sarajevu: Nezadovoljni radnici traže svoja prava

Protestna šetnja u Sarajevu: Nezadovoljni radnici traže svoja prava

Cijenim da bi se povećanjem koeficijenta za direktore ustanova iz oblasti obrazovanja, adekvatnije prepoznala odgovornost i kompetencije koje nosi rukovodeća pozicija jedne obrazovne ustanove, posebno u svjetlu kurikularne reforme kroz koju prolazimo, pojačanih programa i odgovornosti direktora u pitanjima zaštite dobrobiti djece i učenika, kao i povećanih radova rekonstrukcije i investicionog održavanja na objektima. Želim istaći da direktori odgojno-obrazovanih ustanova, pored direktora iz oblasti socijalne zaštite, imaju najniže plate od svih direktora u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo", objasnila je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović. 

Ministarstvo pojašnjava zašto je Vlada Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 07.12.2023. godine odbila dati saglasnost na prijedlog Protokola u koji je ugrađen zahtjev Sindikata o platnim razredima, o kojem se u javnosti iznose različita tumačenja. 

"Protokol o vođenju pregovora je proceduralni akt i kao takav ne može regulisati odredbe Kolektivnog ugovora. Cijenimo da su predstavnici Sindikata svjesni da se prijedlog Kolektivnog ugovora utvrđuje institucionalno putem pregovora koje vode pregovarački timovi. 

Vlada KS investira u mlade talente: Dodijeljene stipendije najboljim učenicima

Vlada KS investira u mlade talente: Dodijeljene stipendije najboljim učenicima

Pregovarački timovi trebaju nastaviti svoj rad, a već ranije smo na prijedlog Sindikata dogovorili da se promijeni dinamika održavanja sastanaka pregovaračkih timova i da se sastanci umjesto jednom sedmično održavaju svaki drugi radni dan", dodala je Hota-Muminović. 

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo naglašava svoju posvećenost dijalogu i poduzimanju svih potrebnih koraka kako bi se osiguralo pravedno i održivo radno okruženje za sve uključene strane, te će inicirati nastavak pregovora sa Sindikatom kako bi se radnicima osigurali bolji finansijski uslovi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije