U Kampusu 19.000 kvadrata zemljišta spremno za izgradnju zelenih i sportskih površina

4
Radiosarajevo.ba
U Kampusu 19.000 kvadrata zemljišta spremno za izgradnju zelenih i sportskih površina
Foto: Općina Novo Sarajevo / U Kampusu 19.000 kvadrata zemljišta spremno

U okviru projekta izgradnja i uređenja zelenih i sportskih površina u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, završena je prva faza radova koja je podrazumijevala čišćenje terena i rušenje pet devastiranih objekata koji su predstavljali opasnost za građane.

Nakon prve faze slijedi izgradnja zelenih i sportsko-rekreativnih površina na ovom lokalitetu.

Navedeni projekt, koji zajedno realizuju Vlada Kantona Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu i UNDP BiH odvijat će se u tri faze sa ciljem da Kampus dobije novi prostorni identitet i postane moderna urbana oaza u centru grada.

U Kampusu 19.000 kvadrata zemljišta spremno  - undefined

Foto: Općina Novo Sarajevo: U Kampusu 19.000 kvadrata zemljišta spremno

Lokaciju su danas obišli načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović sa saradnicima, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Općinski načelnik dr. Tanović u obraćanju za medije istakao je da je Općina Novo Sarajevo izdvojila u Budžetu sredstva u iznosu od 250.000 KM za realizaciju prve faze rekonstrukcije dijela lokaliteta Kampusa.

"Rušenjem devastiranih objekata i raščišćavanjem terena dobili smo spremno i funkcionalno zemljište od 19 hiljada kvadrata za naredne dvije faze radova koje podrazumijevaju izgradnju zelenih i sportsko-rekreativnih površina, multifunkcionalnu stazu u formi trga, trim staze sa teretanama na otvorenom, pješačke staze i posebno hortikulturno uređene površine", istakao je načelnik Tanović.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto u svom obraćanju istakao je kako je da Kampus urbanom transformacijom sve više postane, ne samo mjesto za studenate i akademsku zajednicu, nego i prostor za građane.

U Kampusu 19.000 kvadrata zemljišta spremno  - undefined

Foto: Općina Novo Sarajevo: U Kampusu 19.000 kvadrata zemljišta spremno

"Ovaj Kampus treba da postane centar razvoja cijelog Kantona, te pozicionira Sarajevo na mapu najljepših univerzitetskih gradova u Evropi", poručio je premijer Forto.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić kazala je da je važno otvoriti prostor koji će biti namijenjen studentima i koji će ih motivisati, potaknuti na učenje i omogućiti im nove forme podučavanja.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj rekao je da je ovo samo jedna od faza transformacije Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

"Paralelno sa ovim odvijaju se aktivnosti na izgradnji Univerzitetske biblioteke u Kampusu. Na tom dijelu je već pripremljen teren, izmješten je toplovod, te se čeka saglasnost od davaoca granta Saudijskog fonda za razvoj za raspisivanje tendera za gradnju. To je prvi objekat za koji su obezbijeđena sredstva i koji će se graditi u Kampusu", istakao je rektor Škrijelj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije