KS / U Čevljanovićima danas tradicionalna korida, borba bikova i opće narodno veselje

28. 07. 2019. u 08:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U mjestu Čevljanovići nadomak Sarajeva danas će se održati tradicionalna korida, na kojoj se kao i svake godine očekuje veliki broj posjetilaca.

Dogovoreni svi detalji: Korida u Čevljanovićima će biti (sve drugo će proći)

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, jedan od organizatora Besim Gljiva je skrenuo pažnju na to se korida u Čevljanovićima održava s ciljem očuvanja starih bosanskih običaja i navika naroda sa ovih prostora.

"Pozivam sve Bosance i Hercegovce da posjete i ove godine Čevljansko polje, te uživaju u raznovrsnim sportskim i zabavnim sadržajima koje smo pripremili", zaključio je Gljiva.

Posjetioci tradicionalne koride danas će gledati žestoke borbe bikova. Naime, ove godine u borbama učestvuje 16 bikova.

Brojni poznati domaćini i uzgajivači bikova, za ovaj događaj se pripremaju cijele godine.

Prošle godine, apsolutnog vladara ove koride Medonju Habiba Bjelića Habibića iz Olova u glavnoj borbi Čevljanske koride savladao je Peran, čiji je vlasnik Rešad Porča iz Visokog.

Bila je to izuzetno teška borba u kojoj je na podmukao način nakon pauze kao pobjednik izašao Peran.

Ove godine opet je dogovorena borba između ova dva bika, i to će biti glavni okršaj.

Također, posjetioci će moći uživati u tradicionalnim bosanskim kolima, takmičenju u bacanju kamena s ramena, ali i u nastupima kulturno-umjetničkih društava.

Podsjećamo, krajem prošle sedmice, predsjednik i članovi Savjeta Mjesne zajednice Gajevi u Ilijašu su poručili da neće dozvoliti ovogodišnje održavanje koride u Čevljanovićima tvrdeći da ova lokalna zajednica nema nikakve koristi od ove manifestacije. Ipak, korida će se danas održati.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA