U Centru "Safet Zajko" otvorena botanička bašta s vodenim sadržajima

Radiosarajevo.ba
U Centru "Safet Zajko" otvorena botanička bašta s vodenim sadržajima
U Centru za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“, kojeg je Općina Novi Grad izgradila u kompleksu nekadašnje kasarne, danas je otvorena i botanička bašta s vodenim sadržajima.

Time je najveći park sa u gradu Sarajevu s raznovrsnim sportsko-rekreacionim sadržajima dobio još jedan lijepo uređen prostor u kojem će moći uživati sve generacije, od najmlađih do najstarijih.

Botanička bašta prostire se na oko 2,5 hektara novog dijela parka, gdje su izgrađena tri vještačka jezera sa vodopadom. Povezana su pješačkim mostovima,  a na cijelom prostoru izgrađene su šetnice, te mjesta za odmor. U centralnom dijelu jezera nalazi se fontana sa vodoskokom, a ambijent je upotpunjen sa preko stotinu raznovrsnih biljnih vrsta koje dodatno ukrašavaju parkovski prostor. Posebnu skupinu u flori parka čine Pančićeva omorika (lat. Picea omorica), Ginko (lat. ginco biloba) i Magnolija (lat.Magnolia sp.). Uz sve navedeno, cijeli prostor je osvijetljen što u večernjim satima daje poseban ugođaj za posjetioce.

Osim uživanja u prelijepom ambijentu, najmlađima će uz korištenje vozića biti na raspolaganju i pedaline. Cijeli projekat koštao je 480.000 konvertibilnih maraka.

“Ovaj reprezentativni sportsko-rekreacioni centar, sa puno zelenila, atletskom stazom, fudbalskim stadionom sa umjetnom travom, košarkaškim i dječijim igralištima, te brojnim drugim sadržajima za djecu i odrasle, otvorili smo prije dvije godine. Ponosni smo na ovaj projekat i s ponosom ga možemo predstaviti svima koji dođu izvan Sarajeva i iz cijele Europe“, kazao je općinski načelnik Semir Efendić.

Dodao je da će Općina i u naredom periodu raditi na uređenju parka i obogaćivanju prostora novim sadržajima. Planirana je izgradnja još jednog dječijeg igrališta, koje će svojim izgledom i sadržajem biti jedinstveno na prostoru Novog Grada i šire.

Gradit će se i multifunkcionalna sportska dvorana, objekat za obuku i prekvalifikaciju. Napomenuo je da se punjenje jezera vrši vodom iz postojećih bunara, a ne vodom iz gradskog vodovodnog sistema.

Prilikom otvaranja novog dijela parka prisutnima se obratio i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić. Čestitajući menadžmentu Općine na ovom jedinstvenom projektu, istaknuo je da je ovo jedna oaza koja je bila prijeko potrebna gradu Sarajevu i njegovim stanovnicima.

Centar Safet Zajko omiljeno je mjesto za odmor i rekreciju, godišnje ga posjeti više od 250.000 ljudi, a tokom vikenda, kada je lijepo vrijeme i po četiri, pet hiljada posjetitelja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije