U Centru kulture i mladih mladi iz Općine Centar dobijaju priliku za učenje

Radiosarajevo.ba
U Centru kulture i mladih mladi iz Općine Centar dobijaju priliku za učenje
Općina Centar Sarajevo godinama izdvaja značajna sredstva za realizaciju besplatnih projekata za mlade.

Ova lokalna zajednica u okviru Javne ustanove "Centar kulture i mladih“ čiji je i osnivač, dugi niz godina kvalitetno planira kako da mladi provedu svoje slobodno vrijeme, ustupajući im na raspolaganje prostorije, tehničke mogućnosti i stručnu podršku kroz projekte iz domena obrazovanja i kulture. Iz ovogodišnjeg općinskog budžeta izdvojeno je 210.000 KM za finansiranje rada Centra i dodatnih 35.000 KM za projekte koji se u njemu realiziraju.

U 2018. godini u Centru kulture i mladih u prostorijama sarajevskog FIS-a (Mis Irbina 8) realiziraju se projekti: škola gitare, kurs računara, multimedijalni projekat (gluma, režija, film), škola plesa, fotofestival učenika srednjih škola, estetika i kultura življenja, radionice kaligrafije i ebru, ljetna radionica grafita, radionice konverzacijskog engleskog jezika, umjetnički kreativni tim Općine Centar Sarajevo.

  • Škola gitare, kao i prethodnih godina, izazvala je veliko interesovanje mladih koji muzičku naobrazbu stiču napredujući od elementarnih vježbi ka složenijim višeglasnim kompozicijama različitih muzičkih stilova, iz različitih razdoblja. Ovim projektom mladi razvijaju osjećaj za skladnost, ritmičnost i koordinaciju.
  • Kurs računara namijenjen je onima koji žele da steknu nova ili prošire znanja o radu i korištenju savremenih računara. Projekat je pobudio veliki interes kod mladih i konstantno bilježi izvanredne rezultate.
  • Multimedijalni projekat organizovan je za mlade koji žele proširiti znanje iz scenskih vještina. Projekat se realizira u saradnji sa profesionalnim glumcima i saradnicima sa Akademije likovnih umjetnosti. Škola glume jedna je od najbrojnijih i najangažovanijih radionica Centra kulture i mladih.

Cilj realizacije škole plesa je da se mladim ljudima ponudi mogućnost upoznavanja sa plesnim stilovima, te savladavanje plesnih pokreta sa težištem na modernom plesu. Projekat Fotofestival učenika srednjih škola ima za cilj potaknuti mlade da se bave fotografijom i da poboljšaju svoju medijsku pismenost. Predavanja profesionalnih fotografa pomažu im da steknu osnovna saznanja o fotografiji kao mediju i time prošire svoje obrazovanje.

Zagađen zrak, onečišćenje izvora vode, objekti izgrađeni od otrovnih materijala, nelegalna gradnja samo su neke od pojava koje narušavaju kvalitet života i dovode u pitanje sam opstanak, a u direktnoj su vezi sa urbanističkom i arhitektonskom praksom. Voditelj radionice "Estetika i kultura življenja“ Adna Šarac, diplomirani inžinjer arhitekture i asistent na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, će sa svim polaznicima radionice imati teorijsku i praktičnu nastavu. Terenska, odnosno praktična nastava će podrazumijevati posjetu pojedinim dijelovima grada specifičnim po arhitektonskom stilu svojstveno periodu njihovog građenja, poput sarajevskih mahala, gdje je najrelevantniji primjer Svrzina kuća, kao model tradicionalnih vrijednosti stanovanja/kulture življenja. U okviru teorijskog dijela radionice, planirano je osposobljavanje mladih za rad u aplikaciji AutoCAD.

Kaligrafija je umjetnost lijepog pisanja rukom uz pomoć pera, kista, tinte ili nekog drugog pribora za pisanje. U eri digitalnih medija putem kojih se komunicira i piše, povratak tradicionalnom načinu pisanja pisma može biti interesantan za učesnike, jer kaligrafija daje jedinstven sadržaj svakoj individualnoj slovnoj formi. Ebru je monotipna tehnika u kojoj se boja nanosi na posebno pripremljenu površinu vode i zatim prenosi na papir, tako da nastaju šare slične šarama mermera i drugih vrsta kamena. Sama tehnika ukrašavanja papira čini ebru jedinstvenom umjetnošću. Cilj radionice je podsticati slobodu kreativnog razmišljanja te probuditi interesovanje mladih za ovaj vid umjetnosti.

Grafiti predstavljaju slanje poruke na javnim površinama, u pisanoj ili likovnoj formi. Iako su za crtače i uživaoce grafiti umjetničko djelo, mora se voditi računa da se oni realiziraju na predviđenim i planiranim javnim površinama. "Ljetna škola grafita“ sastoji se od teoretskog  i praktičnog dijela. Teoretski dio se odnosi na upoznavanje zainteresiranih učenika sa historijom grafita kao i tehnikama u kojima se oni rade - problematikom slova, kompozicijom, bojama, te raznim mogućnostima od skice do samog rada na zidu, dok se praktični dio projekta odnosi na izradu grafita.

S obzirom da poznavanje stranih jezika predstavlja jedan od osnovnih uslova prilikom zapošljavanja i sticanja konkurentnosti na tržištu rada u Centru kulture i mladih organiziraju se i besplatne radionice konverzacijskog engleskog jezika. Namjera projekta je podstaći mlade ljude da kroz učenje stranog jezika prošire svoje vidike, ali i da radom na sebi steknu korisno znanje i vještine.

Jedna od značajnih misija rada JU Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, jeste organizacija slobodnog vremena djece i mladih kroz kreativne umjetničke radionice. Cilj projekta „Umjetnički kreativni tim Općine Centar Sarajevo“ je formirati tim koji će biti  generator novih umjetničkih projekata mladih. Princip rada kreativnog centra je jednostavan. To je mjesto koje omogućava kreativcima prostor u kom stvaraju, vježbaju, uvezuju se i takmiče. Ono što je najvažnije jeste da koncept Kreativnog centra omogućuje umrežavanje njenih korisnika, služi kao inkubator ideja i baza je u kojoj se sastaju entuzijazam i stvaralačka vizija sa kapitalom i poslovnom vizijom.

Finansirajući aktivnosti Centra kulture i mladih, Općina Centar omogućila je odlične uvjete za rad kao i besplatno članstvo u svim projektima. U adekvatno opremljenim prostorijama, uz podršku stručnjaka, umjetnošću se na različite načine bave naši mladi sugrađani u dobi od 15 do 30 godina, a koji imaju prebivalište ili pohađaju škole i fakultete na području središnje sarajevske općine.

Svi zainteresovani osnovci starijih razreda, srednjoškolci i studenti mogu se prijaviti na neki od pomenutih projekata na kontakt telefon 232-594.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije