U Bugojnu obilježen Svjetski dan horskog pjevanja

Radiosarajevo.ba
U Bugojnu obilježen Svjetski dan horskog pjevanja

Velikim koncertom članica Vokalnog ansambla Bugojno u tome gradu obilježen je Svjetski dan horskog pjevanja.

U programu koncerta sudjelovali su, također, Gradski hor iz Bugojna, Međureligijski hor 'Harmonija' iz Sanskog Mosta i Gradski hor KUD-a 'Fadil Dogdibegović-Dikan' iz Kaknja.

Održavanje koncerta podržala je Općina Bugojno, a publika je uživala u tradicionalnim pjesmama iz naše zemlje i regiona, kao i mnogim hitovima savremene muzike.

Bio je ovo trideseti nastup Vokalnog ansambla u 2013., koja je za njegove članice bila veoma uspješna. Zapaženi su bili nastupi na manifestacijama u Bugojnu kao i brojna gostovanja u gradovima BiH i inostranstvu.

''Mislim da smo na najbolji način zaokružili ovu godinu i doprinjeli još jednom povezivanju ljubitelja horskog pjevanja i ostvarivanju saradnje u realizaciji projekata ove vrste. S koncerta smo odaslali univerzalnu poruku mira, saradnje, tolerancije i suživota'', kazala je Samira Merdžanić, rukovoditeljica Vokalnog ansambla.

Vokalni ansambl Bugojno djeluje od 1996. a okuplja srednjoškolke, tako da je njegov sastav promjenljiv. Na repertoaru ima obrade zabavno-popularnih pjesama u horskom aranžmanu, te tradicionalne pjesme BiH i susjednih zemalja.

Uz nastupe pred publikom u Sarajevu, Brčkom, Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci, Bužimu i nekim drugim sredinama BiH, članice Vokalnog ansambla gostovale su u Zagrebu (Hrvatska) i Novom Pazaru (Srbija).

U sklopu saradnje s francuskim horom "La Viva", koji promovira ljudska prava, Ansambl je dva puta gostovao u Francuskoj, a održano je i više zajedničkih koncerata u BiH.

Za svoje nastupe Vokalni ansambl Bugojno je više puta nagrađivan, između ostalog, srebrnom medaljom na Međunarodnom takmičenju horova u Bijeljini 2010. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije