Trovanje sarajevske djece: Tužilaštvo priprema optužnicu

Radiosarajevo.ba
Trovanje sarajevske djece: Tužilaštvo priprema optužnicu

Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije podnio je danas Tužilaštvu Kantona Sarajevo Izvještaj protiv odgovornog lica JU Djeca Sarajeva.

Kako su saopćili, podnesen je Izvještaj o postojanju osnova sumnje o izvršenom krivičnom djelu iz člana 234. Krivičnog zakona FBiH, koji se odnosi na proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih živežnih namirnica.

Podsjećanja radi, krajem aprila ove godine više od 200 mališana koji su išli u vrtiće Javne ustanove Djeca Sarajeva zaraženo je salmonelom.

„Sanitarni i veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a su u proteklom periodu provodili intenzivne inspekcijske radnje kako bi se rasvijetlio slučaj trovanja hranom u vrtićima JU Djeca Sarajeva, što je rezultiralo podnošenjem Izvještaja Tužilaštvu KS-a.

Salmonela je pronađena u dva gotova uzorka hrane, a ispitani uzorci pavlake, prema laboratorijskim ispitivanjima Zavoda za javno zdravstvo KS, nisu zadovoljavali odredbe Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, zbog povećanog broja drugih mikroorganizama, ali ne i salmonele.

Osim toga, Tužilaštvu KS-a, koje će voditi dalji postupak, dostavljena je i sva dokumentacija u vezi s ovim predmetom, kojom raspolaže Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS-a“, navedeno je.

Također, kako je za portal Radiosarajevo.ba izjavila predstavnica roditelja Danka Zovko Delalić roditelji, čijih je (najmanje) 217 mališana bilo otrovano, su našli i odvjetnika – riječ je o Sulejmanu Kadiću - koji će dalje voditi postupak pokrenute tužbe.

Tužbeni zahtjev već je podnesen općinskom sudu.

Roditelji kažu kako je tužba jedini način da se utvrdi krivac i da se isti potom sankcionira. Naime, dosada vlasti nisu utvrdile ko je odgovoran za trovanje mališana. Roditelji su tražili ostavku direktorice ove javne ustanove Mirjane Jovanović-Halilović, koja je rekla da će je dati „ako se ispostavi da je ona kriva“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije