Trg nezavisnosti u C fazi u novom ruhu: Koji je naredni korak?

Radiosarajevo.ba
 Trg nezavisnosti u C fazi u novom ruhu: Koji je naredni korak?
Polaganjem cvijeća, na spomen-obilježje kod Osnovne škole „Meša Selimović“ i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH, danas je uz prigodan program obilježen Dan Mjesne zajednice Alipašino Polje C-1 i Dan državnosti BiH.

U sklopu programa ozvaničen je i završetak obnove Trga nezavisnosti u C fazi, koji je dugo vremena bio dotrajao i sa polomljenim pločama, zapuštenom hortikulturom, uništenom rasvjetom itd.

Sada je trg dobio potpuno novi izgleda sa novom rasvjetom, asfaltnim plohama, koje su postavljene umjesto polomljenih ploča. Uređene su postojeće zelene površine, zasađene nove sadnice, te postavljene klupe za sjedenje, čime je ovo naselje dobilo novi i ljepši izgled, a pješačka zona odvojena je od zone namijenjene za vozila.

Izgrađene su i rampe za osobe sa invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, stepeništa, te dvije šahovske table. Na dijelu gdje je neophodno kretanje vozila postavljen je asfalt, dok je ostatak trga popločan. Ulazak vozila u pješačku zonu blokiran je ugradnjom betonskih stubića, tako da će građanima biti omogućeno nesmetano kretanje.

„Radi se o prvoj fazi rekonstrukcije ovog velikog trga, obzirom da namjeravamo nastaviti uređivati i ostale dijelove tgra u C fazi, kao i druge trgove. Sada imamo tehničku mogućnost da se prostor za saobraćaj u potpunosti zaustavi, osim za vozila sa odobrenjem za potrebe dostave, hitne pomoći itd.To će biti naredni korak, kako bi se ovaj prostor u potpunosti oslobodio za svakodnevni život naših građana“, izjavio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Mustafa Tanović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice „Alipašino Polje C-1“ kazao je da je Trg nezavisnosti, kojeg koriste stanovnici mjesnih zajednica Alipašino Polje C-1 i C-2, kao i susjednih naselja, bio u jako lošem stanju, te da se na njegovu sanaciju dugo čekalo.

„Ovaj trg je nakon mnogo godina doživio transformaciju. Do sada je uvijek rađena samo zamjena oštećenih ploča, koje su nedugo nakon sanacije ponovo bivale oštećene. Sada je trg po prvi put uređen na kvalitetan način. Posebno je značajno da je dio trga namijenjen za pješake zaštićen od vozila. Na taj način stanovnicima, a posebno roditeljima sa malom djecom i starijim osobama omogućena je nesmetana šetnja“, kazao je Tanović.

Za navedene radove iz ovogodišnjeg budžeta Općine Novi Grad izdvojeno je blizu 160.000 konvertibilnih maraka.

U narednom periodu planirano je da se uradi blokiranje ovog prostora za vozila, ugradnjom električnih podizača, kojima se blokira saobraćaj, osim u jutarnjim satima kada je neophodno da se izvrši određena dostava. Za ovu priliku djeca iz Osnovne škole "Meša Selimović" izvela su program posvećen Danu državnosti naše zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije