Svijet nam se smije: Međunarodni obrasci prepuni grešaka

Radiosarajevo.ba
Svijet nam se smije: Međunarodni obrasci prepuni grešaka

Na adresu redakcije portala Radiosarajevo.ba stigao je e-mail čitateljke u kojem nas upoznaje s velikim brojem grešaka napravljenim u samo jednom dokumentu izdatom u sarajevskoj Općini Novi Grad.

Riječ je o obrascu međunarodnog izvoda iz matične knjige vjenčanih. Čitateljka navodi kako je u ovom dokumentu pronašla čak 95 grešaka.

Šokirana onim što je vidjela, moli da se ovaj, kako kaže, "nakaradni" obrazac povuče iz opticaja.

Čitateljka napominje kako ne govori sve jezike na koje je izvod preveden, tako da je moguće da je grešaka mnogo više, zbog čega je podvukla samo greške za koje je bila sigurna.

U pismu između ostalog piše:

"Ne radi se samo o greškama pri kucanju (gdje je većinom slovo
'C' zamijenilo sva druga slova) nego se radi i o kardinalnim greškama u prevođenju pojmova i rečenica, izostavljanju prevoda na neki od jezika, izostavljanju prevoda riječi i termina... Sramota!

Ne mogu vjerovati kako je uposlenik mogao napraviti takve strašne propuste, a još mi je teže povjerovati da je njegov nadređeni odobrio ovaj obrazac i pustio ga u promet ovako nakaradnog. Tuga je pomisliti da se u sarajevskim opštinama svakodnevno izdaju ovakve bruke od državnih dokumenata? Zar nema nikoga od uposlenika državnih institucija ko je za ovo vrijeme pregledao obrazac pa se postiđen uhvatio za glavu kad je vidio na koji način se vlasti države brukaju u svijetu?

Bilo bi me stid ovolikih grešaka da se radi o nekom dokumentu koji su mi u Mjesnoj zajednici dali, a ne kad se radi o dokumentu koji je po svojoj svrsi namijenjen upotrebi u inostranstvu..."

Pogledajte obje stranice obrasca međunarodnog izvoda iz matične knjige rođenih koje je čitateljka u sarajevskoj Općini Novi Grad preuzela 28. 2. 2014. godine.


 

 

Uposlenici Matičnog ureda Općine Novi Grad kažu kako kreiranje sadržaja ovog obrasca nije u njihovoj nadležnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije