Izvještaj ViK-a: Gubici vode 75 posto, 20.000 bespravnih priključaka

A. D.
Izvještaj ViK-a: Gubici vode 75 posto, 20.000 bespravnih priključaka
Skupština Kantona Sarajevo sutra će održati devetu vanrednu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je izvještaj o vodosnabdijevanju KS s predloženim mjerama.

U izvještaju, koji se rasprostire na više od 240 stranica možda je jedna od najfrapantnijih informacija ta koja govori da se „na godišnjem nivou pumpa oko 100.000.000 kubika vode, a do krajnjih korisnika dođe nešto više od 25.000.000 kubika i od toga se naplati 90 posto vode“.

Između ostalog je navedeno da je poduzeće Vodovod i kanalizacija (ViK) u prošloj godini na svakih 100 KM rashoda ostvarivalo prihod od tek 68 KM, te je tako nastavilo s uvećanjem poslovnog gubitka.

Također, konstatirano je da su rashodi u odnosu na 2015. dodatno uvećani. Rasli su materijalni troškovi, i to za 5 posto, proizvodne usluge za 26 posto, dok su ostali rashodi i gubici porasli za 53 posto. Uporedo sa slabljenjem poduzeća, pak, rasle su plaće zaposlenika ViK-a, i to za tri posto.

U prvom polugodištu 2017. troškovi na plaće i naknade zaposlenih povećani su za milion KM u odnosu na prethodnu godinu.

U ovom izvještaju se također ističu navodi menadžmenta ViK-a prema kojima se ovom poduzeću dnevno prijavi 25-30 kvarova, dok se, s druge strane, uspije riješiti tek tri kvara.

U ovom izvještaju istaknuti su i navodi aktuelnog direktora ViK-a Nezira Hadžića prema kojima je 30 do 40 posto bespravne vodovodne mreže na području Kantona Sarajevo. Prema procjenama ViK-a ukupnih 173 000 priključaka 20.000 njih je bespravno.

„Radi se o mreži koju su građani samoinicijativno izvodili poslije rata, odnosno kačili se na naš sistem. Preduzeće nema podatke o toj mreži, kuda je polagana, kakvi su pritisci, o kojem je materijalu riječ“, riječi su direktora ViK-a.

U izvještaju se još navodi da je većina pumpnih agregata stara 20 do 30 godina, te da ViK nema zamjenskih agregata.

„Treba naglasiti, da se velike količine vode, čak 75 posto, gube zbog dotrajalosti vodovodne mreže tokom distribucije što uzrokuje potrebu čestih aktivnosti noćnog obaranja pritiska kao i redukcije vode. Postojeći kapaciteti pitke vode u Sarajevskom polju nažalost nisu dovoljni za 24-satno snabdijevanje bez redukcije za Kanton Sarajevo. U ovom trenutku se s izvorišta Bačevo, Sokolović-Kolonija i Stup pumpa između 2600-2700 l/s uz stalno prisutne noćne redukcije koje su u zadnje vrijeme učestalije i bez najave“, kaže se u izvještaju koji će sutra biti razmatran na sjednici Skupštine KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije