Sutkinja koja je naga vježbala na prozoru kancelarije vraća se na posao

Radiosarajevo.ba
Sutkinja koja je naga vježbala na prozoru kancelarije vraća se na posao

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) odbilo je žalbu Kancelarije disciplinskog tužioca i potvrdilo odluku drugostepene disciplinske komisije kojom se odobrava vraćanje na posao E. B

Time je prestala važiti mjera udaljenja sutkinje s dužnosti sutkinje Vrhovnog suda FBIH, koju joj je u julu 2013. godine izrekla prvostepena disciplinska komisija za sudije, objavio je Glas Srpske.

"Imenovana nije prekršila odredbu Zakona o VSTV-u o ponašanju koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i koje dovodi u pitanje povjerenje javnosti u kredibilitet sudstva. Počinila je samo jedan prekršaj, i to iz nehata, koji govori o ponašanju u sudu i izvan suda, a koje šteti ugledu sudijske funkcije", navedeno je u obrazloženju odluke.

Istaknuto je i da je neosnovan žalbeni prigovor Kancelarije disciplinskog tužioca, da je drugostepena disciplinske komisija, koja je sutkinju vratila na posao, gotovo u potpunosti zanemarila kodeks sudijske etike. 

Naime, VSTV piše u odluci da je tužena disciplinski prekršaj učinila iz neopreznosti, nehata, a ne s namjerom i umišljajem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije