Studenti poručili: Ovo je samo početak!

Radiosarajevo.ba
Studenti poručili: Ovo je samo početak!
/ Foto: Radiosarajevo.ba

Protesti koji su u 11:00 sati u subotu počeli u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Zenici, Tuzli i Bihaću okupili su nekoliko stotina studenata koji traže svoja prava. 

Studentima su se priključili i neki profesori, među kojima su Nenad i Lamija Tanović, te Behdžet Mesihović, a sa studentima danas protestvuju i srednjoškolci i penzioneri. 


Protesti u Zenici, Foto: Facebook

Studenti na ulicama širom BiH traže svoja prava

Studenti nose transparente na kojima piše "Revolucija jedina solucija", "Hoćemo uslove za učiti", "Putuj Evropo nemoj čekati na nas" i druge. 

Banja Luka: Želimo homogenu masu mladih ljudi

Studentica Nikolina Garača sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci za portal Radiosarajevo.ba kaže da se oko 30 studenta okupilo u parku Mladen Stojanović u Banjoj Luci, te da su se zbog toga odlučili na protestnu šetnju prema centru grada.

"U kontaktu smo sa studentima iz drugih gradova BiH i očekujemo da će, nakon što se završe današnji protesti medijske objave na društvenim mrežama biti u velikom broju i da ćemo tada vidjeti reakciju šire javnosti" kaže Nikolina.

U Banja Luku je doputovala i nekolicina studenata i srednjoškolaca iz Bosanske Gradiške, koji su se pridružili demonstrantima. 


Protesti u Banjoj Luci, Foto: Facebook

"Za nas u Banjoj Luci Erasmus+ je kap koja je prelila čašu. Već duži niz godina se i nad studentima i nad svim mladima u Bosni i Hercegovini vrši određena vrsta diskriminacije, tako da smo odlučili da konačno stanemo i zauzmemo se za naša prava i naša mišljenja, a Erasmus+ je odličan povod za to" dodaje Nikolina u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Ona smatra da bi obrazovanje u BiH u potpunosti trebalo biti nadležnost države jer bi se tako "stvorila homogenija masa mladih ljudi u Bosni i Hercegovini."

Sarajevo: Prestanite nas lagati!

Studenti u Sarajevu su poručili da žele bolju situaciju u državi i da ih vlast prestane lagati, a počne raditi i ispunjavati obećanja.

Adnan Imamović, student Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i jedan od organizatora protesta, poručio je da se protestima želi skrenuti pažnja na probleme studentske populacije u našoj zemlji.

"To su katastrofalni uslovi u studentskim domovima, to su jedinstveni problemi na nivou Bosne i Hercegovine, to je takozvana 'bosanska bolonja' u kojoj svaki profesor ima svoj način rada i svaki fakultet se razlikuje od drugog. Tražimo promjene nabolje, tražimo reformu obrazovanja koja će dovesti do jedinstvenog sistema obrazovanja, tražimo veće stipendije za bh. studente i rješavanje drugih pitanja bh. građana" govori Adnan za Radiosarajevo.ba.

Mostar ujedinjen u borbi za studentska prava

Na Španskom trgu u Mostaru okupilo se pedesetak studenata, a Ana Maria Paponja, studentica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, za Radiosarajevo.ba kaže da studenti konstantno pristižu.

"Ovdje su studenti i sa Univerziteta Džemal Bijedić i sa Sveučilišta u Mostaru, svi skupa stoje i drže transparente. Iako je u početku bila ideja da se protestuje samo zbog Erasmusa, ovo je puno više, ovo je revolucija protiv vlasti koja gazi obrazovanje i koja podcjenjuje mlade ljude. Ovo je samo početak nove omladinske politike koju vodimo!" kaže Ana Maria.


Protesti u Mostaru, Foto: Facebook

Podsjetimo, Erasmus+ je program koji bi omogućio studentima iz BiH da se školuju, volontiraju i dobijaju stipendije u zemljama EU.

Da bi BiH učestvovala u programu, trebalo je odobrenje svih 13 nadležnih ministarstava obrazovanja, ali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je odbilo učešće.

Sarajlić-Maglić: Bez Erasmusa ne možemo u EU

Delegacija EU: 'Naš je cilj puno učestvovanje BiH u programu Erasmus

Nakon reakcije javnosti, vlada RS je ipak dala saglasnost za učešće u programu Erasmus+, uz uvažavanje ustavne nadležnosti Republike Srpske u oblasti obrazovanja. Ipak, studenti su izašli na proteste.

Protesti se održavaju i u Tuzli, Zenici i Bihaću.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije