Studenti iz 17 zemalja na UN konferenciji u Mostaru

Radiosarajevo.ba
Studenti iz 17 zemalja na UN konferenciji u Mostaru

U Mostaru je danas otvorena studentska konferencija MOSTIMUN 2014 u sklopu koje će stotinjak studenata iz 17 država sljedećih pet dana simulirati rad Ujedinjenih naroda.

Prema riječima PR menadžerice MOSTIMUN-a Enide Adžagić, organizatori šeste po redu konferencije studenti su Univerziteta "Džemal Bijedić" i Sveučilišta u Mostaru.

"Velika nam je čast ugostiti sudionike konferencije iz 17 zemalja svijeta. Oni će sljedećih dana imati priliku steći nezaboravno iskustvo u interakciji sa studentima različitih kultura i civilizacija", kazala je Adžagić.

U simulaciji rada Ujedinjenih naroda studenti se drže stvarnih pravila propisanih u radu UN-a, službeni jezik konferencije je engleski, a propisan je čak i formalni kodeks oblačenja.

Po riječima Nikole Veselinovića s beogradskog sveučilišta, rasprave će se voditi kroz pet vijeća: Vijeće sigurnosti, Futurističko vijeće sigurnosti, Vijeće za ljudska prava, Afrička unija i G20.

Teme o kojima će studenti raspravljati kreću se od aktualnih, poput sigurnosne situacije u Južnom Sudanu i reformi Vijeća sigurnosti, do hipotetičkih tema, poput političke situacije na Kavkazu 2025. ili genetske modifikacije ljudskih bića.

Konferencijski modeli UN-a imaju dugogodišnju tradiciju, kako u Europi, tako i u svijetu, a održavaju se uz podršku UN-a, tako da će na kraju konferencije svi sudionici dobiti certifikate UN-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije