! / Dolazi među vikendice: Stigla važna obavijest o medvjedu na poznatom izletištu

16. 02. 2021. u 12:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Općinski štab civilne zaštite Kakanj kojim komanduje načelnik Mirnes Bajtarević uspostavio je svakodnevni kontakt s kakanjskim udruženjem lovaca kako bi se na adekvatan način reagiralo sa ciljem da se zaštite ljudi na Ponijerima i da se medvjed koji dolazi među vikendice sigurno udalji od Ponijera.

"Lovci su već poduzeli mjere na način da su hranu za medvjeda ostavili duboko u šumi kako bi se medvjed odmakao od Ponijera, no problem prave pojedinci koji namjerno na Ponijerima ostavljaju hranu pa zbog toga prva mjera udaljavanja medvjeda s Ponijera zasad ne uspijeva. Zato apelujemo da se ne ostavlja hrana za medvjeda", navode iz Općine Kakanj. 

Sljedeća mjera koja će se poduzeti, ukoliko prva mjera ne pokaže rezultat, je lovačka hajka koja će medvjeda bezbjedno potisnuti u dubinu šume.

Medvjed se nalazi u zoni Spomenika prirode Tajan kojim upravljaju kantonalni organi, pa će od istih biti zatražena informacija da li realiziraju aktivnosti prehrane divljači u dubini šume i da li je izostanak takvih aktivnosti rezultirao pojavom medvjeda među vikendicama na Ponijerima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA