Stanovi se najviše kupuju na Ilidži i u Novom Gradu: Cijene i do 4.500 KM po kvadratu

Radiosarajevo.ba
Stanovi se najviše kupuju na Ilidži i u Novom Gradu: Cijene i do 4.500 KM po kvadratu

Za kupovinu stana u Sarajevu većina se odlučuje uz veliki strah i rizik. Cijena stambenih kredita varira u zavisnosti od banaka, a da biste mogli priuštiti sebi prosječan stan u gradu, potrebno je mnogo vremena i štednje.

Prema prethodnim istraživanjima, mnogi zaposleni ne bi mogli kupiti stan, ukoliko im je plaća manja od 816 maraka, kolika je, prema tvrdnji Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosječna plaća u našoj zemlji.

Vodič za kupovinu stana u Sarajevu: Lokacija, banke, savjeti... 

Danas, stan u Sarajevu možete kupiti po najnižoj cijeni od 1.000 KM/m2, te najskuplji od 4.500 KM/m2.

"Cijena stanova u Sarajevu kreće se u rasponu od 1.200 KM/m2 pa sve do 4.500 KM/m2. Razlika se javlja prvenstveno u zavisnosti od lokacije te najviša cijenu postižu nekretnine u općinama Centar i Stari Grad, pa onda od ostalih parametara koji karakteriziraju nekretninu", kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz jedne sarajevske agencije za nekretnine.

Cijena kvadrata stana po cijeni od 4.500 KM odnosi se na pomenute općine Centar i Stari Grad, ali i tu cijena zavisi od kvalitete stana. Što se tiče Istočnog Sarajeva, cijena novogradnje košta od 1.200 - 1.300 KM po metru kvadratnom.

Na pitanje da li se Sarajlije više odlučuju za kupovinu novogradnje ili starijih stanova, iz agencije za naš portal ističu da je definitivno "popularnija" novogradnja.

"Novoizgrađeni stanovi zasigurno imaju svoje prednosti jer se tu kupcima nudi nov proizvod u koji nema dodatnih ulaganja i na koji nema dodatnog troška kupovine u vidu poreza na promet nekretnina, dok s druge strane kupovinom stana u starijim zgradama kupac ima veći izbor lokacije i ostalih karakteristika i nije ograničen konceptom koji je izgradio investitor", kažu iz agencije za nekretnine.

Još uvijek su najčešći kupci stanova mladi bračni parovi koji rješavaju svoje stambeno pitanje prvi put.

"Svakako veliku ulogu igraju kupci koji prodaju svoj stan da bi kupili veći ili manji, ovisno o njihovim životnim potrebama. Općine na kojima se u proteklim godinama prometovao najveći broj nekretnina su Novi Grad i Ilidža gdje kupci mogu dobiti optimalnu kvadraturu i okvirima budžeta kojim raspolažu", dodali su naši sagovornici.

Cijena stanova opale od 2008. godine

Kako smo već pomenuli, danas stan možete kupiti po cijeni od 1.200 KM po metru kvadratnom, a još prije sedam godina, cijena je bila viša za 30 posto.

"Cijene stanova od 2008. godine do danas su se promijenile uslijed ekonomske krize i do 30 posto. Platežna moć stanovnika mnogo se promijenila od 2008. godine i definitivno je takva situacija i na tržištu nekretnina", zaključio je naš sagovornik iz agencije za nekretnine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije