Šta je to Južna longitudinala: Sve što ste željeli znati o sarajevskoj saobraćajnici (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Šta je to Južna longitudinala: Sve što ste željeli znati o sarajevskoj saobraćajnici (VIDEO)

Građani Sarajeva već godinu dana svjedoci su izvođenja radova na dionici Južne longitudinale od Mosta Suade i Olge do raskrsnice Zagrebačke i ulice Derviša Numića.

Ovo je dovelo do mnogobrojnih problema za građane, među kojima su otežano odvijanje saobraćaja, nedostatak javne rasvjete, zagađena voda...

Alma Zilić, stručna savjetnica u Direkciji za puteve kantona Sarajevo, za portal Radiosarajevo.ba i Radio Sarajevo je objasnila zašto radovi ovoliko traju, koliko se još očekuje da će trajati, a rekla nam je nešto i o planovima za buduće dionice.

"Južna longitudinala je saobraćajnica koja se proteže od At Mejdana pa do veze sa zapadnim prilazom gradu. To je longitudinalna veza u gradu i jako važna saobraćajnica", počinje naš razgovor Zilić.

Radovi su započeli prošle godine, a rok za izvođenje radova je bio godinu dana, tačnije - 17. juli.

Međutim, kako stvari stoje, radovi ipak neće biti završeni do ugovornog roka, zbog više razloga.

"Na strani koja je sve donedavno rađena bilo je dosta instalacija. Sam projekt je obuhvatio i rekonstrukciju postojećih instalacija: vode, kanalizacije, struje, kontaktne trolejbuske mreže, rasvjete, gasa... Na suprotnoj strani ima par instalacija, nešto vode, kontaktna mreža i rasvjeta, koja je dobrim dijelom već završena", objašnjava Alma Zilić.

Do sada, kaže, nisu imali najavu izvođača za produženje roka. Ipak, u odnosu na osnovni ugovor urađeno je oko 200 metara više. Rađena je i zamjena posteljice i ugradnja tampona. 


Kako su to vrlo kompleksna gradilišta s dosta raskrsnica, radovi su se bukvalno morali izvoditi od jedne do druge raskrsnice.

"Rasvjeta je na strani koja je već puštena u saobraćaj dobrim dijelom već i završena i očekuje se već iduće sedmice puštanje električne energije od strane Elektroprivrede BiH, a to je vjerovatno ono što građane trenutno najviše zanima. Intenzitet radova je i dalje značajan, što se može vidjeti i na terenu", dodaje Zilić.

Iako tvrdi da su radovi od početka bili intenzivni, građani imaju drugi dojam. Alma Zilić tvrdi da je to zato što je u prvoj fazi najveći dio radova morao da se izvodi na instalacijama, a da to građani nisu mogli da primijete kao aktuelne.

"Tada se nije moglo ni primijetiti gradilište i izgledalo je kao da se radi sporo jer je bilo mnogo instalacija. Tada se ušlo u zimu, što je donijelo dodatne probleme. Sad, kad se prešlo na suprotnu stranu, gdje nema toliko instalacija, radovi idu mnogo brže i vizuelno su uočljiviji", tvrdi ona.

Kanalizaciona mreža je potpuno rekonstruirana i otkrivena su dugogodišnja začepljenja. Bilo je dosta kvarova na vodovodnoj mreži, gdje je voda bukvalno otjecala. To nisu bile male pukotine, nego su u pitanju bili veliki kvarovi, a oni su sada otklonjeni.

"Mi kao investitori želimo da se radovi što prije završe i voljeli bismo da je išlo brže, ali svjesni smo problema i uvjeta odvijanja saobraćaja. Ovakva vrsta radova vrlo je rijetka jer se radila kompletna infrastruktura i zamjena kompletnog materijala, a u pitanju je uža gradska zona", ističe Alma Zilić.

Radovi će vjerovatno biti produženi za oko mjesec dana, mada izvođač još uvijek nije tražio produženje ugovora. Razlog za produženje roka su dodatni radovi u dužini od skoro 200 metara, a koji nisu bili u osnovnom ugovoru.

Pitali smo Almu Zilić šta je iduće u planu za Južnu longitudinalu, s obzirom na to da je dionica od Mosta Suade i Olge do raskrsnice s ulicom Derviša Numića tek manja dionica ukupne dužine te važne saobraćajnice.

"KS se zadužio kod Evropske banke za obnovu i razvoj za izgradnju Južne longitudinale. Trenutno se radi dionica od Mosta do raskrsnice s ulicom Dervišom Numića, a samim kreditnim ugovorom planirana je i dionica od raskrsnice s ulicom Derviša Numića do, otprilike, pekare As, a to je IV transverzala", rekla nam je Alma.

Tu će biti izgrađen moderni kružni tok.

Nedavno je rađena novelacija projektne dokumentacije. Na lokalitetu Grbavice se nalazi zgrada koja je jako blizu saobraćajnice. Na početku je planirano da ta zgrada ostane "zarobljena" između dvije saobraćajne trake Južne longitudinale.

Međutim, pripremljena je projektna dokumentacija da se saobraćajnica zadrži u postojećem koridoru, a da se objekt sruši

Da bi se pribavila građevinska dozvola, potrebno je da se uradi izmjena Urbanističkog plana, a trenutno se čeka da ga usvoji Skupština Kantona Sarajevo, nakon čega bi se pristupilo izradi projektne dokumentacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije