Šta donose nove mjere zapošljavanja u KS?

Fena
Šta donose nove mjere zapošljavanja u KS?
/ Biro za zapošljavanje
Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović kazala je da zadovoljna radom ove institucije u protekloj godini.

Za 2017. najavila je izradu strategije i akcionog plana borbe protiv siromaštva u ovom kantonu.  

Prioritet na početku ove godini je, dodala je, rad na Upitniku Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo u EU, jer ovo Ministarstvo mora odgovoriti na 600 pitanja iz oblasti socijalne politike.

"Također planiramo napraviti bazu podataka korisnika socijalne zaštite za što su osigurana sredstva iz budžeta, zatim uskladiti mnoge zakonske i podzakonske akate te poboljšati načina rada Centra za socijalni rad KS-a", navela je Dautbegović.

Također je izdvojila i poboljšanje prava osoba s invaliditetom, kao i porodica koja imaju djecu s invaliditetom, jer trenutno u KS-u ne postoji institucija gdje bi roditelji mogli ostavljati djecu kada idu na posao.

Najavila je i nove mjere zapošljavanja, među kojima su prekvalifikacije i dokvalifikacije žena žrtava nasilja u cilju njihovog ekonomskog osnaživanja.

Govoreći o aktivnostima u oblasti rada i zapošljavanja u 2016. godini, ministrica Dautbegović je kazala da su utvrdili programe mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u kantonu, kao što su Program javnih radova za 450 nezaposlenih osoba, Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca za 80 nezaposlenih osoba, Program sufinansiranja zapošljavanja "Zlatna značka" za 20 nezaposlenih, Program sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme za 475 pripravnika, Program sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme po Javnom pozivu iz 2015. godine za 56 pripravnika, Program sufinansiranja zapošljavanja "100+" za 100 nezaposlenih osoba iz ciljne skupine te Program sufinansiranja zapošljavanja "Partnerstvom do novih radnih mjesta" u vrijednosti 1.032.000 KM.

Dodala je da su usvojene i izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom kojima su, između ostalog, postignuta poboljšanja u smislu preciziranja uslova za ostvarivanje pojedinih prava, usklađivanja s Federalnim zakonom i  iznalaženje novih zakonskih rješenja u oblasti maloljetničke delikvencije, poboljšanja u oblasti zaštite porodice s djecom i ostvarivanje prava na dječiji dodatak porodici čiji jedan roditelj ima državljanstvo.

"U oblasti socijalne zaštite najznačajnije je što će mladi koji punoljetstvom napuštaju ustanovu i dalje biti sistemski zbrinuti kroz boravak u Kući za mlade u kojoj će ostajati najduže do 27. godine po procjeni nadležne Službe socijalne zaštite", dodala je.

U okviru započetih reformskih procesa, ministrica Dautbegović je kazala da su usvojili Akcioni plan za provedbu politike zaštite djece bez roditeljskog staranja i porodica pod rizikom od razdvajanja za period 2015.-2016. za Kanton Sarajevo, čime je započeta deinstitucionalizacija, odnosno transformacija ustanova za smještaj djece bez roditeljskog staranja te da je potpisan Protokol o saradnji između Ministarstva, KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja", JU "Kantonalni centar za socijalni rad" i Humanitarne organizacije Topli dom za svako dijete o realizaciji druge faze transformacije KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja".

Što se tiče projekata održivog povratka, dodala je da su pružili pomoć u održivom povratku povratniku u selo Šljedovići, MZ Kozići, općina Rogatica, finansijski pomogli Općinu Pale/Prača u svrhu izrade projektne dokumentacije “Primarne kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za povratničko naselje Prača” i za sufinansiranje štete od obilnih padavina-poplava te Općinu Foča/Ustikolina za sufinansiranje Projekta “Rekonstrukcija i sanacija lokalnog puta Modrin – Zebina šuma“. Naglasila je da su svim porodicama koje borave u kolektivnom centru Hrasnica podijeljeni paketi s prehrambenim proizvodima.

"Istovremeno, značajno je smanjen i broj raseljenih osoba kojima Ministarstvo plaća zdravstveno osiguranje. U oktobru 2015. godine zdravstveno osiguranje plaćano je za 371 raseljenu osobu, u oktobru 2016. godine zdravstveno osiguranje plaćano je za 329 raseljenih osoba, što je manje za 42 osobe", naglasila je.

Također je zaljučila da je u 2016. godini Ministarstvo izvršilo sve obaveze prema prosječno mjesečno 38.736 korisnika i to za dječiji dodatak, uvećani dječiji dodatak, jednokratnu novčanu pomoć za opremu bebe, naknadu umjesto plaće ženi/majci u radnom odnosu, novčanu pomoć ženi/majci koja nije u radnom odnosu, subvenciju obdaništa, zdravstvenu zaštitu, pomoć u prehrani djeteta – dodatna prehrana za majke dojilje, ličnu invalidninu, dodatak za njegu i pomoć, ortopedski dodatak, porodičnu invalidninu, stalnu novčanu pomoć, novčanu naknadu za njegu i pomoć, jednokratnu novčanu pomoć, izuzetnu novčanu pomoć, osposobljavanje za život rad, smještaj u ustanove socijalne zaštite, smještaj u drugu porodicu, troškove ljekarskih komisija te novac za topli obrok korisnika javnih kuhinja u Kantonu Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije