Srednjoškolci u BiH obrazovanje napuštaju zbog neimaštine, braka i zdravstvenih problema

Radiosarajevo.ba
Srednjoškolci u BiH obrazovanje napuštaju zbog neimaštine, braka i zdravstvenih problema

U prostorijama II Osnovne škole u Sarajevu danas je održana prezentacija izvještaja istraživanja prevencije trgovine ljudima u srednjim školama.

Istraživanje je je rezultat projekta Women and girls in BiH secure lives free from the threat of trafficking (Žene u BiH – sigurne od prijetnji trgovine ljudima) koje implementira Udruženje za saradnju roditelja i škola u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH, Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije, uz finansijsku podršku Catholic Relief Services (CRS).

Ovaj projekat je nastavak prethodnog projekta SUSTAIN koji je imao za cilj jačanje kapaciteta državnih institucija za borbu protiv trgovine ljudima kao i implementaciju Državnog akcionog plana za borbu protiv trgovine ljudima, kroz razvijanje održivih sistema u sektorima prevencije trgovine ljudima, zaštite žrtava trgovine ljudima i monitoringa implementacije Državnog akcionog plana i Državnih referalnih mehanizama. 

Predmet istraživanja je uključenost prevencije trgovine ljudima u nastavne planove i programe srednjih škola.Ispitivanjem je obuhvaćeno 68 srednjih škola iz osam kantona i Brčko distrikta.

Od ukupnog broja učenika koji su u 2012/2013. godini prekinuli školovanje u anketiranim školama, za 27,09% je nastavilo školovanje u drugoj školi.

Za samo 25,67 % učenika koji su prekinuli školovanje u školskoj 2012/2013. godini evidentiran je razlog. 

Među navedenim razlozima u 18,23% slučajeva navedena je promjena prebivališta, u 16,02% zasnivanje bračne zajednice (prednjače učenice nižih razreda), u 10,50% disciplinska mjera/isključenje iz škole, 9,94% nesređene porodične prilike, 7,73% loša financijska situacija, 4.42% delikventno ponašanje, te zdravstveni problemi i nedostatak organiziranog prijevoza u 3,87 odnosno 1,66% slučajeva.U 27,62% slučajeva radi se o nekom drugom razlogu koji nije naveden u anketnom obrascu.

Neke od preporuka za bolju praksu unapređenja mehanizama za održivost uključivanja prevencije trgovine ljudima u škole u Bosni i Hercegovini.

Obrazovne vlasti u Republici Srpskoj i kantonima Federacije (Zeničko-dobojski kanton, Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna) trebaju donijeti odluke o integraciji teme borbe protiv trgovine ljudima u školske programe za osnovne i srednje  škole te animirati i senzibilizirati javnost putem medija za problem trgovine ljudima- ciljano i kontinuirano širiti informacije o pravima djece i opasnostima za djecu i  podizanje svijesti svih o potencijalnim rizicima i načinima zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije