Sramotan prizor u sarajevskom naselju: Dan nakon Kurban bajrama ulicom teče krv

15
Radiosarajevo.ba
Sramotan prizor u sarajevskom naselju: Dan nakon Kurban bajrama ulicom teče krv
Foto: Facebook / Ulica na Pofalićima

Općinski vijećnik Srđan Srdić podijelio je na svom Facebook profilu fotografije jedne od sarajevskih ulica koja je zabilježena dan nakon Kurban bajrama, a na kojima se vidi da niz ulicu teče krv. 

"'Uvijek sam vjerovao da trebamo prvo sagledati sebe i zapitati se: kakvi smo zapravo ljudi?' Prema mojim saznanjima, neupotrebljive dijelove kurbana najprikladnije je zakopati u zemlju. Općenito, ovakve ostatke treba zbrinjavati u skladu sa zdravstvenim, sanitarnim i ekološkim pravilima. Trenutna iz ulice Zahira Panjete, naselje Pofalići - odmah iznad Džamije. Riješit ćemo ovo!", poručio je Srđan Srdić. 

Njegova objava izazvala je burnu reakciju javnosti, a mnogi su osudili ovakvo ponašanje vjernika koji ne poštuju pravila prema kojima se kolje kurban. 

Pogledajte defile konjanika kroz Donji Vakuf prema Ajvatovici, izazvao je veliku pažnju prisutnih

Pogledajte defile konjanika kroz Donji Vakuf prema Ajvatovici, izazvao je veliku pažnju prisutnih

"Na taj naČin se ne postupa prema kurbanu, svaki dio koji se ne upotrijebljava, čak i krv, mora se zakopati u raku. Ovo je brutalnost, dno dna. Velika sramota i kaljanje vjere i religijskih običaja.
Kad pojedinci ovako rade kako će nas poštovati narodi drugih vjeroispovijesti. Veliki haram, daleko od halala. Dno dna. Sramota", napisao je jedan od korisnika Facebooka. 

Drugi građanin je poručio da je ovo žalosno te da žalosnije ne može biti. 

"Uvijek sam vjerovao da trebamo prvo sagledati sebe i zapitati se: kakvi smo zapravo ljudi?" Prema mojim saznanjima,...

Posted by Srđan Srdić on Tuesday, June 18, 2024

"Potpuno ste upravu Srđane, sve se lijepo treba zakopati u zemlju da ni slučajno životinje ne bi došle do toga, a pogotovo da kurbanska krv teče ulicama. Treba bagra prvo da nauči kako se postupa sa kurbanom, pa tek onda da ga počne klati. Na sramotu vam neznalice", napisao je. 

Ovo su drugi komentari ogorčenih građana:

"Bože sačuvaj. Kolju kurbane i rade ovo???? Pa je li vam išta sveto ljudi moji? Ostaci od kurbanskog mesa se zakopavaju u zemlju, čak i krv mora da oteče u zemlju. Ovo je sramota, bahatost. Zaklati kurban nije samo da narod vidi da imaš i da djeliš. Zaklati kurban je više od toga. Poštovanje i vjerovanje u ono što radiš. Radi kako treba ili ne radi na ovakav način. Sramota. A sa druge strane, ovo je totalno protiv svih zdravstveno higijeskih normi. Ovo postaje žariste bolesti. Ovako lako može doći do infekcije. Mislite li mozgom išta? Sramota i grijeh".

"Uzalud i klati kurbane na ovakav način grihota", "Pa Bože, kakav seljakluk i grehota", "Šteta žalosno", "Treba mu dati kaznu da mu više nikad ne naum padne jadnu životinju klati i to na cesti, papani seoski".
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije