Spomen-soba ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva bit će na Džidžikovcu

Radiosarajevo.ba
Spomen-soba ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva bit će na Džidžikovcu
Foto: Općina Centar / Potpisivanje ugovora za Spomen sobu ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je u petak, 26. jula 2019. godine sa predsjednikom Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992–1995. Fikretom Grabovicom potpisao ugovor o zakupu poslovnih prostorija u Ulici Džidžikovac 3. 

Podsjećamo, Grabovica je ranije u ime Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992–1995. uputio molbu Općini Centar da im se ustupi prostor u ulici Džidžikovac za realizaciju projekta „Spomen soba za ubijenu djecu Sarajeva“.

Načelnik Ajnadžić je prihvatio inicijativu Udruženja, a zahtjev za dodjelu prostora je upućen na odlučivanje Općinskom vijeću Centar koje je na 39. redovnoj sjednici održanoj 27. juna 2019. godine donijelo odluku da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u dvogodišnji zakup poslovne prostorije u ulici Džidžikovac 3 (površine 74 m2, sa mjesečnim  iznosom zakupnine od 1 KM/m2) Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. gdje će biti smještena spomen soba posvećena ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Grabovica je izrazio veliku zahvalnost načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću što su imali sluha za jedan ovako značajan projekat.

"Potraga za prostorom za Spomen sobu posvećenu ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva traje već sedam godina. Naša želja je bila da prostor bude u blizini spomen-obilježja ubijenoj djeci, kako bi posjetioci na jednom mjestu mogli steći uvid u razmjere zločina počinjenog nad djecom, a zahvaljujući Općini Centar ta želja nam se ostvarila. Ova spomen soba će biti poseban projekat od historijskog značaja njegujući uspomenu na ubijenu djecu i govoreći istinu o dešavanjima tokom proteklog rata kao i edukativnog značaja gdje će budući naraštaji moći saznati više o opsadi grada. Nadam se da će se i drugi nivoi vlasti uključiti i finansijski podržati realizaciju projekta", pojasnio je Grabovica.

Načelnik Ajnadžić je kazao da ne smijemo zaboraviti 1.425 dana opsade, 1.601 nevino ubijeno dijete, 12.000 ubijenih civila i građana Sarajeva bez obzira na ime, prezime, vjeru i naciju.

"Ne smijemo zaboraviti stradanja naših građana, naročito djece, i zajedno se moramo boriti da pravda bude zadovoljena. Raduje nas što smo dodjelom ovog prostora omogućili osnivanje Spomen sobe posvećene ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, mjesta koje će podsjećati i opominjati. Bez obzira na sve uspjeli smo sačuvati grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu. Ove fakte moramo prenositi posebno na mlađe generacije, kako se historija ne bi ponovila", naglasio je Ajnadžić, navodi se u saopćenju. 

Današnjem potpisivanju ugovora u ime Općine prisustvovali su i sekretar Općine Jasna Beba, savjetnici načelnika Osmo Babić i Mustafa Resić, te pomoćnici načelnika Jasmina Fazlić i Fahrudin Kurtović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije