Spomen-ploča Indexima izvrgnuta ruglu: Znak upozorenja za sjećanja koja blijede

Radiosarajevo.ba
Spomen-ploča Indexima izvrgnuta ruglu: Znak upozorenja za sjećanja koja blijede
Dvadesetak dana nakon što je, na inicijativu režisera Nedžada Begovića, u centru Sarajeva postavljena spomen-ploča Indexima i desetak dana nakon što su je vandali uništili, spomenik velikanima Sarajeva i dalje je izvrgnut ruglu prolaznika.

Iako je to trebala biti spomen-ploča na koju će svaki Sarajlija, ali i svaki državljanin Bosne i Hercegovine biti ponosan, jer je odraz velikana sarajevske pop-rock škole, ploča je ovih dana pretvorena u znak upozorenja.

Na mjestu gdje su se prvi put u septembru 1962. godine Ismet Nuno Arnautalić i Šefko Akšamija sastali s idejom da osnuju pop-rock grupu Indexi, koja je stekla veliku popularnost, danas prolaznici moraju paziti kako se ne bi poskliznuli. Nestručnost je još jednom izvrgla ruglu lijepu priču, jedno sjećanje, a tome su dodatno doprinijeli vandali i so kojom se posipaju ulice zbog leda.

Izblijedjele su stope dvojice umjetnika koji su ostavili neizbrisiv trag u Sarajevu, BiH i cijeloj bivšoj Jugoslaviji, a blijedi i natpis kojim se glavni grad mora i treba ponositi.

Doznali smo i to da bi se uskoro, zbog pogrešaka u postavljanju prve spomen-ploče Indexima na ovom mjestu trebala naći druga, bolja verzija iste ploče, a do tada, ako se želite prisjetiti vanvremenskih velikana glavnoga grada BiH, učinite to s pažnjom kako ne biste izgubili ravnotežu "na tankom ledu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije